Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 16/4/2019

382

Vortex Consolidated Bhd memperoleh sebuah firma dengan lesen pinjaman wang sebanyak RM2.0 juta. Vortex berkata ia membeli Valhalla Holdings Sdn Bhd daripada Choo Peng Hung dan Chan Chooi Teng. Valhalla adalah syarikat induk Valhalla Capital Sdn Bhd, yang telah mendapat lesen pinjaman wang dari Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk tempoh dua tahun yang berakhir pada 31 Oktober, 2020.

Presiden Barakah Offshore Petroleum Bhd dan CEO Nik Hamdan Daud telah meletak jawatan. Nik Hamdan, yang menyertai Barakah sebagai pengarah eksekutif pada Mac 2012 sebelum mengambil alih pada April 2016, meletak jawatan “disebabkan oleh sebab peribadi”. Nik Hamdan akan digantikan oleh Abdul Rahim Awang, seorang juruaudit yang merupakan naib presiden dan ketua pegawai korporat Barakah sejak September 2013.

Bekas Ketua Tentera Laut Diraja Malaysia, Admiral (Rtd) Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Ahmad Badaruddin, telah menyertai lembaga pengarah T7 Global Bhd sebagai pengarah bebas, bukan eksekutif. Ia berkata Ahmad Kamarulzaman, 60 tahun, mempunyai rangkaian strategik yang kuat dengan organisasi kerajaan dan korporat, baik di peringkat kebangsaan dan serantau

Keuntungan bersih LPI Capital Bhd bagi suku pertama yang berakhir 31 Mac 2019 meningkat 6.4% kepada RM77.2 juta daripada RM72.5 juta setahun lalu, disumbangkan oleh segmen insurans am.

Petroliam Nasional Bhd (Petronas) mengumumkan pengambilan alih 100 peratus kepentingan syarikat Singapura, Amplus Energy Solutions Pte Ltd. yang turut dikenali sebagai M+. Ini sekaligus menandakan penguasaan baharu tenaga boleh diperbaharui peringkat antarabangsa.

Perbadanan gadai janji nasional, Cagamas Bhd (Cagamas) dan National Home Mortgage Finance Corporation (NHMFC) dari Filipina akan meneroka secara bersama kaedah bagi mempromosikan pemilikan rumah di negara masing-masing. Memorandum Kerjasama (MOC) yang ditandatangani oleh kedua-dua institusi itu di Manila hari ini akan membolehkan pertukaran pengalaman domestik dalam pembiayaan perumahan, gadai janji dan instrumen-instrumen kewangan antara Malaysia dan Filipina.

Prestariang SKIN Sdn Bhd (PSKIN), anak syarikat Prestariang Bhd hari ini memfailkan tindakan undang-undang sebanyak RM732 juta terhadap kerajaan kerana pembatalan sebelah pihak membabitkan projek Sistem Kawalan Imigresen Nasional (SKIN) menerusi ekspropriasi. Dalam kenyataan hari ini, PSKIN berkata jumlah yang perlu dibayar adalah mengikut formula berkontrak dalam Perjanjian Konsesi (CA) yang telah dipersetujui oleh kerajaan.

SMTrack Bhd telah menandatangani perjanjian dengan Dexma Express Sdn Bhd untuk meneroka peluang pelaburan dalam operasi Citilink yang akan datang di Malaysia. SMtrack akan memperoleh 60% kepentingan dalam operasi Dexma untuk RM2.8 juta.

Orion IXL Bhd memulakan peluncuran teknologi kewangan yang pertama di luar negara untuk pasaran Indonesia, dalam kerjasama dengan PT Kirana Investima Nusantara. Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Mohamad Shaharul Mohamad Shariff berkata MoU antara kedua-dua pihak telah ditandatangani untuk menubuhkan rangka kerja bagi kerjasama itu.

CB Industrial Product Holding Bhd berkata unitnya telah dianugerahkan kontrak bernilai RM71.2 juta untuk membina kilang minyak sawit di Markham Valley, Papua New Guinea. Di bawah kontrak itu, syarikat itu akan merekabentuk dan memasang pembinaan Kilang Sterilisasi Berterusan 10 tan per jam (TPH), dan 40/60 TPH Kilang Minyak Sawit Pensterilan berterusan di Markham Valley.

KKB Engineering Bhd berkata anak syarikatnya, KKB Industries (Sabah) Sdn Bhd, telah diberikan dua kontrak berjumlah RM17.8juta. KKB berkata kontrak pertama adalah tender yang dianugerahkan oleh Syarikat SESCO Bhd untuk bekalan dan penghantaran tahunan produk keluli, untuk tempoh satu tahun.

Alam Maritim Resources Bhd baru-baru ini telah dianugerahkan dengan perintah perkhidmatan oleh FPSO Ventures Sdn Bhd untuk penyediaan tenaga manusia, peralatan, kenderaan yang dikendalikan dari jauh. Jumlah nilai kontrak adalah RM2.3mn secara sekaligus.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat