Betul Garang USD/CAD Ni, Panjat 100 Pips Untuk Uji Paras Tertinggi

247

Matawang USD terus memperoleh kesempatan untuk mengukuh sebagai safe-haven berikutan kebimbangan mengenai varian Omicron semakin menggusarkan sentimen pasaran semasa dunia.

Yakni kebimbangan tersebut serba sedikit mungkin bakal mempengaruhi permintaan minyak global yang di saat ini terus memberikan tekanan kepada pergerakan dolar Kanada untuk kembali melemah.

Pelabur juga dijangka akan menilai kenyataan yang dilontarkan oleh Menteri Minyak Arab Saudi Abdulaziz Bin Salman mengenai ulasan minyak serta ketegangan geopolitik yang berlaku ketika ini.

Pergerakan harga pada carta pasangan matawang USD/CAD nampaknya terus menampilkan lonjakan lebih 100 pips di sesi dagangan Isnin sehingga merobek zon RBS (resistance become support) 1.28000.

Lonjakan itu sama sekali telah menaikkan keyakinan pelabur untuk melihat harga berupaya kembali mencapai paras tertinggi 3 bulan sekitar 1.28500 yang mana ia juga dianggap sebagai zon rintangan.

Keyakinan tersebut dipertingkatkan lagi selepas pergerakan harga telah kembali didagangkan di atas paras rintangan Moving Average 50 (MA50) dalam memberi gambaran kepada trend bullish.

Namun pelabur turut berkemungkinan akan membuat penilaian pada zon rintangan 1.28500 setelah zon tersebut boleh diambil kira sering kali menghalang lonjakan sejak daripada awal Januari 2021 lagi.

Manakala lonjakan yang lebih agresif pula secara tidak langsung bakal menyokong pergerakan harga mencapai ke paras tertinggi terbaharu yang berkemungkinan akan menuju ke zon rintangan 1.29000.

Andai kata harga kekal meneruskan terjunan seperti yang dipaparkan pada  awal sesi Eropah hari ini, harga dijangka akan kembali menguji zon RBS 1.28000 terlebih dahulu sebelum terjun lebih rendah.

Penurunan seterusnya berkebarangkalian akan menyaksikan pergerakan harga mencecah ke zon RBS 1.27000 yang sekali gus akan mengubah pergerakan trend untuk menterjemah semula trend bearish.

Lihat gambar carta harga pasangan matawang USD/CAD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat