‘Bloody USD’ – Raja Matawang Dirobek!

1,054

Federal Reserve (Fed) mengekalkan kadar faedah tidak berubah dan berkata ia akan terus menggunakan semua alat-alat monetari yang ada untuk menyokong pemulihan ekonomi Amerika Syarikat.

Bagaimanapun, kenyataan Pengerusi Fed Jerome Powell mengenai dasar semasa agak dovish selepas beliau mengatakan ia bersedia untuk menyesuaikan pendirian dasar monetari yang sesuai jika timbul risiko.

Salah satu risiko tersebut adalah lonjakan inflasi, yang dijangkakan Fed akan bergerak lebih tinggi, walaupun sementara dalam beberapa bulan akan datang. Risiko lain ialah kesihatan awam, pasaran buruh dan keadaan pasaran kewangan.

Menurut pegawai Fed, kenaikan harga akan berada pada tahap 2.4% menjelang bulan Disember, iaitu jauh lebih tinggi daripada anggaran mereka sebelum ini iaitu sebanyak 1.8% dan sedikit lebih rendah dari sasaran bank pusat sekitar 2%.

Namun begitu, ia bukanlah isu yang perlu dibimbangkan kerana peningkatan tersebut hanyalah sementara.

Menurut ramalan konsensus Fed yang dikenali sebagai dot plot, bank pusat tidak mengharapkan kenaikan kadar pada tahun 2021, tetapi empat pegawai Fed menjangkakan kadar faedah akan meningkat pada tahun 2022.

Buat masa ini, kadar faedah tetap tidak berubah dalam lingkungan sifar hingga 0.25%. Fed juga belum bersedia mempertimbangkan untuk menamatkan pembelian asetnya.

Fed juga mengunjurkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) AS, akan meningkat 6.5% pada tahun ini, lebih tinggi dari diunjurkan pada Disember. Pelaksanaan vaksin, bersama dengan peningkatan dari pakej rangsangan fiskal AS bertanggungjawab untuk masa depan ekonomi yang cerah.

Sementara kadar pengangguran dijangka turun menjadi 4.5% pada akhir tahun, berbanding ramalan sebelumnya 5% dan menjelang 2023, ia akan susut kembali pada 3.5%.

Susulan keputusan mesyuarat ini, US dolar jatuh menjunam lebih rendah berbanding USD menyusuli penyusutan hasil bon AS.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat