BoC Putuskan Kenaikan Kadar Kepada Paras 4.75%, Tertinggi Dalam Tempoh 22 Tahun!

233

Bank of Canada pada hari Rabu memutuskan untuk menaikkan kadar penanda aras semalaman utamanya kepada 4.75%, paras tertinggi dalam 22 tahun, berikutan peningkatan kebimbangan bahawa inflasi boleh tersekat dengan ketara melebihi sasaran 2%nya di tengah-tengah pertumbuhan ekonomi yang kukuh.

Bank pusat itu telah menahan kenaikan kadar sejak Januari untuk menilai kesan kenaikan sebelumnya selepas menaikkan kos pinjaman sebanyak lapan kali sejak Mac 2022 kepada paras tertinggi 15 tahun sebanyak 4.50%, kitaran pengetatan terpantas dalam sejarah bank.

Perbelanjaan pengguna yang mengejutkan, pemulihan dalam permintaan untuk perkhidmatan, peningkatan dalam aktiviti perumahan dan pasaran buruh yang ketat menunjukkan bahawa lebihan permintaan dalam ekonomi adalah berterusan berbanding jangkaan.

Menyedari kenaikan inflasi pada bulan April dan fakta bahawa ukuran inflasi teras selama tiga bulan telah berjalan setinggi 4% selama beberapa bulan, Bank of Canada (BoC) berkata, “Kebimbangan telah meningkat bahawa inflasi CPI boleh berlegar di atas sasaran 2%.”

Berdasarkan pengembangan ini, majlis pemerintah memutuskan bahawa “dasar monetari tidak cukup mengehadkan untuk membawa bekalan dan permintaan kembali seimbang dan mengembalikan inflasi secara mampan kepada sasaran 2%.”

Dolar Kanada mengukuh 0.5% kepada 1.3330 berbanding US dolar selepas pengumuman itu. Pasaran wang melihat peluang hampir 60% untuk kenaikan kadar lagi pada bulan Julai dan telah mengetatkan harga sepenuhnya menjelang September.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat