BoC Terpaksa Berputih Mata! Data CPI Meningkat Lebih Dari Jangkaan Pada Ogos

316

Kadar inflasi tahunan Kanada pada bulan Ogos melonjak kepada 4.0 peratus daripada 3.3 peratus pada bulan Julai disebabkan oleh peningkatan harga petrol, manakala dua daripada tiga ukuran inflasi teras juga meningkat, lapor Jabatan Statistik Kanada pada hari Selasa.

Analisis yang dipetik oleh Reuters meramalkan inflasi akan mencapai 3.8 peratus. Berbanding dengan bulan sebelumnya, indeks harga pengguna meningkat sebanyak 0.4 peratus berbanding dengan kenaikan yang diramalkan sebanyak 0.3 peratus.

Kadar pada bulan Ogos adalah yang tertinggi sejak bacaan 4.4 peratus pada bulan April, jauh melebihi sasaran Bank of Canada iaitu 2 peratus. Pemacu utama adalah peningkatan tahunan sebanyak 0.8 peratus dalam harga petrol, yang telah jatuh sebanyak 12.9 peratus dalam tempoh 12 bulan sehingga Julai.

Dua daripada tiga ukuran inflasi teras Bank of Canada juga mencatatkan peningkatan. CPI-median meningkat kepada 4.1 peratus daripada 3.9 peratus pada bulan Julai manakala CPI-trim meningkat kepada 3.9 peratus daripada 3.6 peratus.

Harga perumahan pada bulan Ogos meningkat sebanyak 6.0 peratus selepas kenaikan sebanyak 5.1 peratus pada bulan Julai, disebabkan oleh peningkatan sewa dan kadar faedah yang lebih tinggi.

Pada 7 September, Gabenor Bank of Canada, Tiff Macklem, meramalkan bahawa “inflasi utama akan meningkat dalam tempoh terdekat sebelum ia beransur-ansur berkurangan.”

Pada 6 September, bank pusat itu mengekalkan kadar faedah semalaman utamanya pada 5 peratus, dengan mengambil kira bahawa ekonomi telah memasuki tempoh pertumbuhan yang lebih lemah, tetapi mengatakan ia boleh menaikkan kos pinjaman sekali lagi jika tekanan inflasi berterusan.

US dolar semakin menyusut berbanding mata awang Kanada kepada paras dagangan 1.3409 selepas data CPI dikeluarkan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat