BOC Umum Kenaikan Kadar Namun Petunjuk Terbaru Buatkan Pasaran ‘Berbelah Bahagi’!

312

Bank of Canada (BoC) pada hari ini mengambil satu lagi langkah agresif dalam pendiriannya dengan menaikkan kadar faedah semalamannya sebanyak 50 mata asas untuk kali kedua berturut-turut dan memberi amaran bahawa langkah lebih kuat diperlukan untuk menangani inflasi.

Bank pusat menaikkan kadar semalaman kepada 1.5% dalam keputusan dasar sebentar tadi dan dalam masa yang sama mengeluarkan kenyataan hawkish yang menekankan kebimbangan terhadap tekanan inflasi yang semakin meningkat pada paras tinggi.

Walaupun kenaikan 50 mata asas dijangka namun kenyataan para penggubal dasar yang diketuai oleh Gabenor Tiff Macklem bahawa mereka sedang mempertimbangkan langkah pengetatan yang lebih pantas daripada yang mereka cadangkan telah menimbulkan spekulasi. Pasaran menjangkakan kenaikan separuh mata lagi pada mesyuarat 13 Julai dan BoC dilihat akan berhenti sekitar 3%.

Bank pusat “bersedia untuk bertindak lebih tegas jika diperlukan untuk memenuhi komitmennya dalam mencapai sasaran inflasi 2%,” kata Bank of Canada dalam kenyataan yang disediakan.

“Risiko inflasi yang meningkat telah berakar umbi dalam ekonomi”, kata penggubal polisi sambil menambah bahawa mereka akan menggunakan alat mereka untuk mengembalikan inflasi kepada sasaran.

Kenaikan besar berturut-turut tidak pernah berlaku sebelum ini sejak bank mula melaraskan dasar monetari pada tarikh keputusan tetap pada tahun 2000. Penggubal dasar mengakui bahawa inflasi meningkat lebih cepat daripada ramalan April mereka dan “kemungkinan akan bergerak lebih tinggi dalam jangka terdekat sebelum mula mereda.”

Akhir sekali, komen ‘hawkish’ terbaru boleh mencetuskan perdebatan sama ada bank pusat mengenai kemungkinan perlu meningkatkan kadar di luar julat neutral dan secara aktif memperlahankan pertumbuhan ekonomi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat