BoE: Brexit Dan Inflasi Perlu Diseimbangkan Dengan Penetapan Kadar Faedah Yang Sesuai

64

Bank pusat England (BoE) perlu membuat keputusan bagaimana untuk mengulas kemungkinan kenaikan kadar faedah untuk pertama kali sejak sepuluh tahun lalu pada petang ini. Kesan kenaikan ini terbahagi kepada dua, antara ianya akan mengurangkan lagi perkembangan ekonomi dalam frasa Brexit ataupun diperlukan bagi mengelak lonjakan lebih tinggi pada inflasi.

Ahli jawatankuasa polisi monetari BoE (MPC) dijangka akan kekalkan kadar faedah di paras rekod terendah 0.25% pada kenyataan polisi terkini jam 7.00 petang nanti.

Walau bagaimanapun, fokus tertumpu kepada pendirian pengarah eksekutif, Andy Haldane, adakah beliau akan bertukar arah bersama dua MPC yang lain, yang mana telah mengundi untuk naikkan semula kadar yang diubah dan kekal sejak bulan Ogos tahun lepas.

Haldane sebelum ini dikenali sebagai ahli yang paling dovish berbanding sembilan MPC yang lain, namun pada Julai lalu, beliau berkata akan menyokong kenaikan kadar faedah pada tahun ini selepas inflasi meningkat sejak beberapa bulan yang lalu.

Jika beliau mengubah pendirian, kebarangkalian untuk kenaikan kadar dalam mesyuarat BoE bulan November lebih tinggi, berpotensi menambah ketidaktentuan pada ekonomi UK.

Bank pusat dijangka akan mengekalkan kadar faedah di paras 0.25% hari ini dengan undian 7-2 serta tiada perubahan pada pengangan bon kerajaan berjumlah £ 435 billion atau hutang korporat berjumlah £ 10 billion.

Perkembangan pendapatan dan aktiviti ekonomi UK yang perlahan pada tahun ini menjadi satu tanda tanya apakah kesan Brexit sebenar pada ekonomi UK, dengan maksud penggubal polisi mungkin akan kekal dengan pandangan mereka bahawa kenaikan inflasi adalah bersifat sementara.

Mike Riddell, pengurus dana simpanan tetap Allianz Global Investor berkata, “Kami yakin MPC tidak akan menaikkan kadar faedah untuk tempoh dua tahun akan datang dengan ketidaktentuan Brexit. Walau bagaimanapun, perbincangan antara MPC mungkin boleh mengubah arah pasaran untuk mengenakan kadar yang lebih tinggi”.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat