BoE Umum Kenaikan Kadar 25 Mata Asas Sambil Beri Amaran, Ini Perkara Perlu Diketahui ‘Trader’!

425

Bank of England kekal dengan keputusan dengan kenaikan beransur-ansur dalam kadar faedah pada Khamis seiring dengan tindakan bank pusat lain yang mengambil tindakan segera. Walaubagaimanapun memberi penekanan bahawa mereka bersedia untuk mengambil tindakan ‘terpaksa’ jika perlu untuk menghilangkan bahaya yang dapat ditimbulkan dengan kenaikan inflasi.

Sehari selepas Rizab Persekutuan A.S. menaikkan kadar dengan bacaan terpantas sejak 1994 iaitu sebanyak 75 mata asas, BoE pula lebih cenderung untuk menaikkan kadar bank sebanyak 25 mata asas lagi dengan amaran bahawa ekonomi Britain akan menyusut pada sukuan April-Jun.

Jawatankuasa Dasar Monetari mengundi (6-3) kenaikan 25 mata asas dalam Kadar Bank kepada 1.25%. Pecahan ini adalah sama seperti pada Mei dengan minoriti mengundi untuk kenaikan 50 mata asas.

Kadar penanda aras British kini berada pada tahap tertinggi sejak Januari 2009, apabila ia mengurangkan kos pinjaman ketika krisis kewangan global melanda. Ia adalah kali kelima BoE menaikkan kadar sejak Disember apabila ia menjadi bank pusat utama pertama yang mengetatkan dasar monetari berikutan pandemik COVID-19.

Waima begitu beberapa pengkritik berkata ia bergerak terlalu perlahan untuk menghentikan kenaikan inflasi daripada terus berakar dan merosakkan ekonomi dalam jangka panjang.

Dalam hari yang tidak menentu bagi mata wang British, sterling menyusut selepas Bank of England (BoE) menaikkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas (bps), mengelirukan ramalan sesetengah peserta pasaran yang menjangkakan kenaikan yang lebih besar untuk melawan inflasi yang melonjak tinggi.

Disisi lain, Bank Negara Switzerland (SNB) menyertai bank pusat lain dalam mengetatkan dasar monetari dengan kenaikan kadar pertamanya dalam 15 tahun, meningkatkan kadar polisinya kepada -0.25% daripada -0.75% yang telah digunakan sejak 2015.

Franc Switzerland melonjak ke paras tertinggi dua bulan berbanding euro dan ditetapkan cemerlang berbanding US dolar sejak Januari 2015.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat