BOJ Bersedia Untuk Bertindak! Rangsangan Lanjutan Akan Dilaksanakan?

192

Gabenor Bank Pusat Jepun (BoJ) Haruhiko Kuroda mengeluarkan kenyataan bahawa beliau bersedia untuk mengambil langkah pelonggaran monetari tambahan dan menambah bahawa bank pusat belum kehabisan langkah untuk mengatasi impak Covid-19 terhadap ekonomi.

Kuroda mengatakan ekonomi Jepun telah mencapai tahap terendah pada bulan April-Jun dan secara umum ia bertambah baik untuk bebrapa bulan yang lalu dengan eksport, pengeluaran dan perbelanjaan modal bertambah kukuh.
Namun indikasi penggunaan terutama dalam sektor perkhidmatan berkembang agak perlahan dan cenderung untuk berada pada fasa bertahan sehinggalah dunia mendapat vaksin untuk pandemik Covid-19.

Sebagaimana menurut Kuroda, pihak pentadbiran Jepun sedang memantau kesan wabak Covid-19 dengan teliti dan tidak teragak-agak untuk mengambil langkah-langkah pelonggaran tambahan yang diperlukan.

Jepun dilaporkan mengalami kemorosotan ekonomi terbesar pada suku kedua. Penganalisis menjangkakan bahawa pemulihan ekonomi akan tetap sederhana kerana kebimbangan terhadap jangkitan gelombang kedua yang dapat memberi kesan terdap penggunaan.

Kuroda mengatakan kadar inflasi Jepun kemungkinan akan tetap negatif untuk beberapa waktu kerana penularan pandemik Covid-19 telah menekan permintaan pengguna dengan lebih jauh.

Beliau menyokong polisi yang diterapkan iaitu kadar faedah negatif pda -01.% yang dikenakan terdahap sebilangan rizab bank perdagangan. Pada tahun ini sahaja BOJ telah melonggarkan dasar monetari sebanyak dua kali dengan meningkatkan pembelian aset dan merangsang ekonomi dengan kemudahan pinjaman baru.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat