Boleh Percaya Ke China Mampu Kembangkan Metaverse?

395

Kerajaan perbandaran Beijing mengumumkan pelan inovasi dan pembangunan Metaverse selama dua tahun (2022-2024) yang memerlukan semua daerah mematuhinya.

Tujuan utama pelan tindakan pembangunan adalah untuk membuka mata generasi baharu terhadap Metaverse dengan memahami sepenuhnya tentang integrasi teknologi maklumatnya serta inovasi yang akan memacu pertumbuhan internet ke arah Web3 .

Selain daripada itu, fokus pelan tersebut ialah mempromosikan pembangunan industri berkaitan Metaverse dan membantu Beijing membina bandar penanda aras untuk ekonomi digital.

Oleh hal demikian, pelbagai daerah dituntut untuk membina infrastruktur teknologi di peringkat bandar serta memasarkan penggunaannya dalam pelbagai bidang termasuklah pendidikan dan pelancongan.

Lantaran itu, pelaksanaan program pembangunan akan menyaksikan integrasi teknikal seperti visualisasi 3D dan Sistem Maklumat Geografi (GIS) bagi membina platform digital ruang bandar visual, lalu memajukan reka letak infrastruktur digital.

Umum mengetahui bahawa pelan tindakan pembangunan Metaverse turut mengarahkan daerah dan majlis perbandaran untuk menawarkan sokongan kewangan dan sumber manusia dalam membina realiti maya.

Malah, menjejaki trend non-fungible token (NFT) serta meneroka program sandbox kawal selia untuk menyokong inovasi juga dituntut oleh kerajaan perbandaran Beijing.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat