Boom! CAKE Meletup 100% Dalam 2 Minggu, Apa Sebabnya?

292

“Hmm korang rasa harga CAKE akan tembus $3 tak dalam masa terdekat ini?”

CAKE yang diasaskan oleh bursa mata wang kripto decentralized (DEX) PancakeSwap telah menyaksikan kenaikan besar-besaran apabila harganya berjaya mencapai $2.50 pada dua hari lepas yang merupakan paras tidak pernah dilihat sejak Mei.

Antara sebab harga CAKE secara perlahan-lahan menembusi $2 daripada $1.21 pada 1 November 2023 adalah susulan penggunaan beberapa ciri untuk para penggunanya seperti penyenaraian Kontrak Perpetual* Cake CAKE USDⓈ-M di Binance.

*Membolehkan pengguna memegang positions leveraj mereka untuk tempoh yang lebih lama tanpa tamat tempoh

Bukan itu sahaja, CAKE turut mengumumkan pelancaran Position Manager di mana mereka berganding bahu bersama protokol lain untuk menjadikan penggunaan lebih cekap dan membenarkan pengguna menerima hasil lebih tinggi melalui yield farming** manual.

**Mendepositkan token ke dalam liquidity pool pada protokol DeFi untuk memperoleh ganjaran, biasanya dibayar dalam token tadbir urus protokol

Position Manager telah menyokong beberapa aset dan stablecoin, antaranya adalah USDT, BNB, BTC dan ETH, kemudian CAKE yang ingin beri insentif kepada penggunanya telah meningkatkan ganjaran sepanjang empat minggu pertama sehingga menyebabkan token itu menggunung tinggi.

Pada September 2023 pula, DEX telah disepadukan dengan Transak iaitu penyedia infrastruktur Web3 yang membenarkan protokol untuk melakukan pembelian kripto melalui kad debit, Google Pay dan sebagainya.

Memang tidak dinafikan DEX telah mencatatkan paras terendah baharu setiap bulan bermula pada Mei 2023, tetapi CAKE telah menyaksikan peningkatan dalam volum dagangan pada Oktober dengan Jumlah Nilai Terkunci (TVL)*** protokol berada dalam keadaan positif.

***Metrik yang digunakan untuk mengukur jumlah nilai aset digital yang dikunci atau staked dalam platform kewangan decentralized (DeFi) atau aplikasi decentralized (dApp) tertentu

Menerusi pemerhatian pada carta harga, CAKE mampu meneruskan kenaikan sehingga $2.61 jika harganya dapat menembusi zon rintangannya pada $2.48, tetapi aset digital juga boleh tergelincir ke $1.90 diikuti ke paras $1.62 sekiranya gagal mengekalkan kedudukannya.

Pada masa ini, harga CAKE yang didagangkan pada paras $2.18 telah mempunyai modal pasaran bernilai $495 juta dan merekodkan lonjakan sebanyak 76.72% sepanjang minggu lepas.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat