BTC Ke Mana Pada Q4 2023? Ini 4 Faktor Penting Perlu Diperhatikan!

340

“Hmm lagi 2 bulan tahun 2023 dah nak habis, apa agaknya akan terjadi pada BTC?”

Pergerakan harga raja mata wang kripto Bitcoin (BTC) kembali berlegar-legar di paras sama pada hari ini, tetapi terdapat pelbagai faktor yang dapat memberi impak negatif atau positif kepada aset digital tersebut pada suku terakhir tahun 2023.

Antara aspek utama yang mampu menyebabkan harga BTC terkesan adalah persekitaran makroekonomi susulan daripada inflasi melambung tinggi, krisis ekonomi dan kenaikan kadar faedah oleh Federal Reserve (Fed).

Namun perlu diketahui bank pusat Amerika Syarikat (AS) bakal mengadakan dua lagi mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) sehingga penghujung 2023, di mana ia akan memutuskan sama ada ingin mengurangkan kadar faedah atau tidak.

Selain itu, perkembangan kawal selia juga merupakan faktor penting untuk diberi perhatian susulan majoriti kerajaan di seluruh dunia pada masa ini masih gagal melaksanakan rangka kerja pengawalseliaan yang komprehensif ke atas aset digital.

Pun begitu, seluruh pasaran kripto mampu bertindak balas positif jika spot BTC ETF diluluskan kerana ia memiliki potensi kemajuan dalam ekonomi terbesar dunia ditambah pula beberapa syarikat gergasi kewangan seperti BlackRock telah tunjukkan hasrat untuk lancar produk sedemikian di AS.

Bukan itu sahaja, sentimen pasaran juga dapat mencetuskan kenaikan harga untuk BTC dalam jangka pendek manakala analisis teknikal, kadar penerimaan termasuk pembangunan pula adalah komponen tambahan untuk mendorong aset digital tersebut mendaki.

Sehingga berita ini ditulis, harga BTC menjunam sebanyak 0.57% pada paras $27,307 dalam tempoh 24 jam lalu dengan modal pasaran $532 bilion tetapi tetap mencatatkan kenaikan 4.13% sepanjang minggu lepas.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat