BTC Tidak Jadi Pecah Paras Harga $30K, Apakah Yang Sedang Berlaku?

319

Beberapa laporan muncul pada hari Isnin yang menyatakan bahawa Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat akhirnya telah meluluskan ETF Bitcoin spot.

Walaupun ketidakpastian mengenai berita itu masih berlanjutan, harga BTC bertindak balas dengan catat peningkatan segera kepada kira-kira $30,000.

Walaupun SEC telah meluluskan beberapa ETF BTC berdasarkan futures, pihak berkuasa sekuriti itu telah menangguhkan dan menolak setiap permohonan ETF spot selama hampir satu dekad.

Harapan meningkat pada awal tahun ini setelah pengurus aset terbesar dunia – BlackRock mengemukakan projek seumpama itu.

Walau bagaimanapun, SEC menangguh membuat keputusan akhir mengenai permohonan BlackRock, serta beberapa sektor lain. Pada hari Isnin, 16 Oktober, telah tersebar berita dari beberapa sumber yang mengatakan bahawa Suruhanjaya akhirnya meluluskan produk seumpama itu untuk rakyat Amerika Syarikat.

Harga mata wang kripto BTC telah bertindak balas dengan peningkatan segera. Ia telah meningkat kepada $28,000, seperti yang dilaporkan sebelum ini, yang kemudiannya didorong oleh sentimen mengenai kelulusan. Akibatnya, bitcoin melonjak ke tahap harga tertinggi dalam lebih dari dua bulan, hampir mencecah $30,000. Namun, BTC telah kembali sekitar $28K kerana berita ini tersebut masih belum disahkan.

Terkini beberapa media memberikan pandangan mengenai perkara ini, menafikan spekulasi. BlackRock adalah di antara yang pertama melakukannya, dan jurucakap syarikat dilaporkan berkata bahawa cadangan iShares ETF BTC spot masih dalam proses kajian.

Ini sedikit sebanyak menjadi pemangkin harga mata wang kripto BTC daripada jatuh lebih jauh dan kembali ke sekitar $28,000.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat