Catat Rekod Terbaik, Saham ViTrox Raih ‘Durian Runtuh’

235

ViTrox Corp Bhd pamer kenaikan sebanyak RM1.72 atau 9.78% pada sesi dagangan di Bursa Malaysia pada hari ini selepas kumpulan itu mengumumkan keuntungan bersihnya untuk suku kedua yang berakhir pada 30 Jun 2021.

Pada 11.07 pagi, kaunter itu naik RM1.66 atau 9.44% kepada RM19.24 dan sekali gus menjadi kaunter paling untung pada dagangan hari ini.

Ketika di paras harga RM19.24, ViTrox memiliki nilai pasaran sekitar RM7.91 bilion dengan 464,800 saham diniagakan.

Penganalisis Maybank Investment Bank Research, Kevin Wong meningkatkan saranan ‘beli’ untuk ViTrox setelah melihat prospek pertumbuhan pendapatan kumpulan itu menjadi lebih baik seiring dengan peningkatan industri global.

Maybank IB mengatakan bahawa keputusan suku kedua ViTrox berada di atas anggaran kajian rumah dan jalan masing-masing pada 57% dan 59%.

“Kami kekal positif terhadap prospek pendapatan jangka pendek ViTrox dengan penilaian terhadap peningkatan kitaran industri semikonduktor global, memperluaskan rangkaian 5G dan peningkatan permintaan untuk peranti yang berkaitan dengan 5G,” katanya.

Manakala bagi penganalisis Hong Leong IB, Tan J Young menyatakan bahawa keuntungan bersih ViTrox melangkaui jangkaan dengan jumlah RM83 juta yang masing-masing merangkumi 60% dan 57% daripada anggaran penyelidikan rumah dan jalan.

“Kepimpinan teknologi ViTrox dan model perniagaan aset ringan akan terus menyokong pertumbuhan lebih maju,” tambah J Young.

Keuntungan bersih ViTrox melonjak dua kali ganda dan peroleh rekod RM50.64 juta berbanding tahun lalu di tengah ledakan semikonduktor.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat