China Beri Amaran Pada UK! Apa Kes Ni?

3,555

China telah memberi amaran kepada Carrier Strike Group dari UK (UKCSG), yang dipimpin oleh HMS Queen Elizabeth untuk tidak melakukan ‘tindakan tidak wajar’ ketika memasuki Laut China Selatan yang dipertikaikan.

Kapal pengangkut pesawat Tentera Laut Diraja Britain HMS Queen Elizabeth telah menjadi pusat perhatian sejak minggu ini, dengan media dan diplomat media yang dikendalikan oleh negara China menuduh Britain menimbulkan masalah di perairan Laut China Selatan yang dipertikaikan atas perintah Amerika Syarikat.

Kedua-dua kapal perang AS dan Tentera Laut Diraja UK baru-baru ini telah mencabar tuntutan China terhadap kedaulatan di Laut China Selatan dengan sengaja melaluinya.

Terdahulu, media tempatan yang juga pro-kerajaan China, Global Times melaporkan bahawa tentera Laut China kini berada pada tahap kesediaan pertempuran yang tinggi dalam menghadapi sebarang kemungkinan.

China telah mengawasi secara dekat kemajuan di sebelah timur kapal-kapal tersebut, yang pada saat ini sedang berlayar melalui Laut China Selatan dalam perjalanan ke Jepun.

Bukan itu sahaja, tetapi China juga melakukan latihan ketenteraan yang meluas di rantau itu pada minggu ini, melakukan latihan serangan di pantai dengan tindakan yang membimbangkan beberapa penganalisis bahawa mereka sedang mempersiapkan diri untuk menyerang Taiwan.

Tentera Laut PLA akan menggunakan kehadiran Kumpulan Carrier Strike UK di Laut China Selatan “sebagai peluang untuk berlatih dan mempelajari kapal perang terbaru Britain dari dekat”, kata Global Times.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat