China Disekat Lagi, Apa Pula Kali Ini?

348

Amerika Syarikat (AS) mengeluarkan arahan terbaharu kepada para diplomat kanan China yang perlu mendapat kebenaran daripada Jabatan Negara AS sebelum boleh melakukan lawatan di kampus universiti atau mengadakan majlis kebudayaan melibatkan lebih 50 orang di luar kawasan konsulat.

Lapor BBC, Washington melaksanakan tindakan berkenaan selepas Beijing mengenakan sekatan terhadap diplomat AS di China. Tindakan itu juga merupakan sebahagian daripada kempen Presiden Donald Trump terhadap operasi pengaruh dan pengintipan China.

Tindakan terbaharu itu juga merupakan usaha AS untuk mengekang segala aktiviti China di AS menjelang pilihan raya Presiden pada November ini.

Setiausaha Negara AS, Mike Pompeo turut menghantar surat kepada badan lembaga universiti di seluruh AS bagi memberi amaran berhubung ancaman yang mungkin dicetuskan oleh Parti Komunis China.

“Ancaman-ancaman itu boleh datang dalam pelbagai bentuk seperti pembiayaan penyelidikan secara haram dan kecurian harta intelektual,” jelas Pompeo.

Selasa lalu, Pompeo berharap Institut Confucius yang dikendalikan oleh kerajaan China di kampus-kampus di AS akan ditutup menjelang akhir tahun ini selepas didakwa terlibat dalam usaha merekrut perisik dan rakan subahat.

Tambah Jabatan Negara, agensi berkenaan akan turut mengambil langkah bagi memastikan kesemua kedutaan China dan akaun media sosial konsular Beijing dikenal pasti dengan teliti.

Sebelum ini, para diplomat China diarahkan untuk memberikan notis mesyuarat bersama pegawai negeri dan tempatan di institusi penyelidikan serta pendidikan.

Selain itu, Jabatan Negara AS juga mengarahkan agensi berita China didaftarkan sebagai entiti asing dan AS telah mengehadkan bilangan wartawan yang dibenarkan bekerja di AS kepada 100 daripada 160 orang sebelum ini.

Dalam pada itu, kedutaan China di Washington menyifatkan langkah terbaharu dilaksanakan oleh AS itu adalah satu lagi undang-undang sekatan terhadap anggota diplomatik dan konsular China yang tidak berasas serta bertentangan dengan nilai keterbukaan dan kebebasan AS.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat