China Peruntukkan $1.4 Trilion Untuk Menerajui Teknologi Dunia

391

Beijing sedang berusaha untuk menerajui dunia dengan menjadi peneraju teknologi dunia, mengalihkan penggunaan generasi rangkaian tanpa wayar kepada kecerdasan buatan atau dikenali sebagai artificial intelligence (AI) menerusi dana yang akan disalurkan, melebihi daripada satu trilion dolar.

Perdana menteri China, Xi Jinping menyokong usaha tersebut dan China dikatakan akan melabur ke atas inisiatif tersebut dengan jumlah 10 trilion yuan ($1.4 trilion) bagi penggunaan selama enam tahun bermula 2020 hingga 2025.

Program tersebut akan akan dijayakan oleh syarikat teknologi besar seperti Huawei Technologies untuk membantu penggunaan rangkaian 5G, pemasangan kamera dan peranti deria serta menubuhkan perisian AI yang mana akan menggantikan kilang tradisional kepada kilang sepenuhnya dikawal AI dan pengawasan yang lebih luas.

Penggunaan teknologi yang dilihat mendapat sambutan baik sebenarnya dapat membantu kebergantungan China terhadap teknologi daripada negara luar, objektif yang pernah diutarakan di dalam rancangan  mereka, “Made in China 2025”.

Namun, inisiatif tersebut menerima kritikan teruk daripada kerajaan Trump hingga menyebabkan syarikat teknologi China seperti Huawei disekat.

Pelaburan terhadap perkembangan teknologi ini merupakan sebahagian daripada pakej fiskal yang dijangka akan dipersetujui oleh badan perundangan, National People’s Congress pada minggu ini. Malah, pihak kerajaan juga dijangka akan mengumumkan dana infrastruktur 2020 yang bernilai $563 bilion ketika keadaan ekonomi negara itu mencatatkan paras terburuk sejak era Mao.

Syarikat pengeluar pengkomputeran awan (cloud computing) dan analisa data, Alibaba dan Tencent Holdings akan menjadi penentu kejayaan inisiatif ini. Malah, China juga tidak teragak-agak untuk meletakkan sepenuh kepercayaan kepada Huawei, pembekal alat telekomunasi terbesar dunia dalam membantu menjayakan penggunaan 5G. Pony Ma Huateng dan Jack Ma antara peneraju teknologi yang akan menyokong program tersebut.

Bukan sahaja China yang melihat usaha ini sebagai jaminan kepada masa depan negara. Korea Selatan juga menyifatkan bahawa teknologi canggih seperti AI dan komunikasi tanpa wayar dapat meningkatkan peluang pekerjaan dan juga pertumbuhan ekonomi, terutama rancangan ini dijalankan untuk menampung kerugian selepas wabak coronavirus.

Menurut Pusat Pembangunan Industri Maklumat China, negara itu dijangka akan membelanjakan 10 trilion yuan dari sekarang sehingga 2025 dengan menfokuskan kepada beberapa aspek penting seperti AI dan Internet of Things (IoT), jaluran voltan ultra tinggi dan keretapi berkelajuan tinggi.

Antara syarikat yang sudah mulakan langkah terhadap penggunaan AI ialah syarikat Maria Kwok, Digital China yang berpangkalan di Guangzhou. Mereka menggunakan peluang ini dengan mengetengahkan penggunaan AI untuk projek rumah secara dalam talian iaitu melibatkan pembelian dan penyewaan rumah yang boleh didaftarkan melalui alat pengecaman wajah.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat