China Tegaskan Bahawa Perang Dagang Harus Berakhir Dengan Penghapusan Tarif!

199

Pada hari ini, pihak China telah mengeluarkan kenyataan mengenai hubungan perdagangan China dengan Amerika Syarikat. China masih lagi menekankan kenyataan yang sama iaitu A.S harus membatalkan tarif sebagai salah satu persetujuan dalam perjanjian fasa pertama.

Menurut jurucakap Menteri Perdagangan China, Gao Feng pada hari Khamis di sidang akhbar , ” Perang dagang yang berlaku bermula dengan pengenaan tarif tambahan maka dengan itu juga harus berakhir dengan pembatalan tarif tambahan. Ini merupakan syarat penting untuk kedua-dua belah pihak dalam mencapai persetujuan”.

Lanjut Gao, sekiranya kedua-dua belah pihak mencapai persetujuan dalam perjanjian fasa pertama maka pembatalan tarif adalah yang menjadi cerminan penting dalam kesepakatan tersebut.

Walaubagaimanapun Gao tidak memberi apa-apa komentar terhadap kenyataan yang dilontarkan oleh Trump pada hari Jumaat bahawa Trump tidak bersetuju untuk membatalkan tarif keatas produk China.

Ketegangan perdagangan antara AS dan China telah berlangsung lebih dari setahun dengan setiap negara saling berbalas pengenaan tarif yang bernilai billion dolar. Terkini kedua-dua buah negara berada dalam proses untuk mementerai perjanjian “fasa pertama”.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat