Corak ‘Bullish’ Berakhir, GBP/JPY Gelongsor Ke Bawah Selepas Terbitan Data Inflasi UK

173

Pelabur mula berhati-hati dengan isyarat perubahan arah harga pada carta pasangan mata wang GBP/JPY hari ini (Rabu) selepas data-data ekonomi yang diterbitkan mempengaruhi pergerakan mata wang Pound.

Selepas data pertumbuhan ekonomi UK serta laporan pekerjaan yang diterbitkan, tumpuan lebih utama terarah pula pada terbitan data indeks harga pengguna UK yang baru sahaja diterbitkan pada pembukaan sesi Eropah sebentar tadi.

Berdasarkan bacaan data, kadar inflasi di UK menunjukkan penurunan kepada 9.1% berbanding jangkaan untuk kekal di paras 10.1%, namun masih lagi kekal berada di paras tertinggi 40 tahun.

Namun, Pound mula menunjukkan reaksi penyusutan nilai ekoran pelabur berkemungkinan menjangkakan bahawa bank pusat England (BOE) berpotensi untuk memperlahankan kenaikan kadar faedah yang agresif pada mesyuarat polisi yang ditunda pada minggu hadapan.

Yen pula dilihat didagangkan lebih kukuh sementara pelabur menantikan laporan lanjut selepas terdapat isyarat bahawa bank pusat Jepun (BOJ) berkemungkinan sedang bersiap sedia untuk campur tangan secara terus dalam pasaran (intervention).

Pada carta GBP/JPY, dapat disaksikan kenaikan harga yang dibuat semalam mencapai sehingga ketinggian 167.600 mencatatkan paras tertinggi 12 minggu.

Namun, di penghujung sesi New York melihatkan harga kembali susut semula ke paras tumpuan 166.200 yang sebelum ini menjadi paras rintangan harga pada minggu lalu.

Sehingga dagangan yang bersambung di sesi Asia pagi ini, harga yang mula bergerak di bawah paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta GBP/JPY telah memberi isyarat awal bagi pergerakan bearish buat harga.

Menyambung pula dagangan di sesi Eropah menyaksikan harga menjunam selepas data inflasi UK diterbitkan, turun dari paras 166.200 tersebut sehingga ke paras sekitar 165.00 setakat jam 3 petang waktu tempatan.

Dengan momentum yang dipaparkan, harga berkemungkinan akan menguji paras sokongan pada 164.500 dan jika paras tersebut gagal melantunkan semula harga seperti dagangan penghujung minggu lalu, paras terendah terbaru akan dicatatkan.

Penurunan yang diteruskan melepasi zon 163.500 dilihat akan menuju sehingga ke zon 162.00 atau lebih rendah lagi pada 160.500.

Sebaliknya jika berlaku lonjakan semula harga, paras 166.200 dilihat akan menjadi rintangan yang akan diuji semula selepas harga menjunam di bawah paras tersebut sebentar tadi.

Peningkatan lebih tinggi harga akan menguji kembali paras yang dicapai semalam atau meneruskan kenaikan menuju ke zon rintangan pada 168.00.

Lihat gambar carta harga GBP/JPY di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat