COVID-19 : Iran Jadi Negara Pertama Mohon Bantuan IMF, Desak AS Batalkan Sekatan

1,421

Iran antara negara pertama yang memohon bantuan kewangan daripada Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) untuk membantu memerangi ancaman wabak pandemik coronavirus.

Ini juga merupakan kali pertama Iran meminta pinjaman kewangan daripada IMF sejak tahun 1962.

Pengerusi bank pusat Iran, Abdolnaser Hemmati, berkata bahawa beliau telah memohon pinjaman kecemasan yang bernilai $ 5 bilion untuk membantu membendung virus maut yang telah menjangkiti lebih 10,000 warga Iran dan menyebabkan 429 kematian.

Iran antara negara yang paling teruk terjejas di Timur Tengah sehingga menjejaskan perniagaan dan perdagangan selepas kebanyakan negara jiran dan rakan dagangnya menutup sempadan mereka.

Menteri Luar Iran, Javad Zarif berkata permohonan tersebut dibuat sebaik sahaja pengarah urusan IMF Kristalina Georgieva mengumumkan bantuan Rapid Financial Instrument (RPI) untuk negara-negara yang terjejas akibat coronavirus.

Sementara itu, melalui sepucuk surat yang diutuskan kepada Setiausaha Agung Pertubuhan Negara-negara Bersatu (PBB) Antonia Guterres, Zarif turut mendesak Amerika Syarikat supaya membatalkan sekatan yang dikenakan ke atas negara itu.

Zarif mengatakan bahawa sekatan itu bukan sahaja melumpuhkan industri minyak negara, tetapi menyukarkan bagi Iran untuk mendapatkan bekalan perubatan yang diperlukan untuk memerangi COVID-19.

Berikutan itu, pegawai Amerika Syarikat memberitahu bahawa sekatan ke atas Iran tidak melibatkan peralatan perubatan dan Setiausaha Negara AS, Mike Pompeo berkata negara itu telah menawarkan untuk membantu Tehran bagi memerangi wabak tersebut.

Namun begitu, ia ditolak oleh kementerian luar Iran dan menyifatkan tawaran AS sebagai ‘tidak masuk akal’.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat