Dahsyat! Inflasi Turki Cecah 78.6% Pada Jun, Paling Tinggi Sejak 1998

618

Tekanan inflasi terus membebankan ekonomi Turki selepas harga pengguna pada bulan Jun dilaporkan melonjak ke paras tertinggi 24 tahun.

Menurut data rasmi yang dikeluarkan TurkStat, indeks harga pengguna (CPI) tahunan mencecah 78.62% pada bulan lalu, meningkat daripada 73.5% pada Mei.

Sementara secara asas bulanan, inflasi  melonjak 4.95% jauh lebih tinggi daripada angka yang dicatatkan pada bulan sebelumnya pada 2.98%.

Selain itu, inflasi teras (tidak termasuk harga tenaga dan makanan) dilaporkan meningkat kepada 57.26% daripada 56.04% dalam tempoh yang sama.

Berikut merupakan beberapa rincian mengenai inflasi di Turki:

  • Pada hakikatnya, inflasi telah mencecah dua angka sejak awal 2017 lagi, tetapi melonjak lebih tinggi pada tahun ini berikutan kenaikan harga tenaga dan komoditi global.
  • Di Instanbul, pusat komersial Turki, inflasi runcit tahunan meningkat 94% pada Jun.
  • Pendirian dasar monetari bank pusat Turki adalah sangat dovish walaupun inflasi meningkat, dengan mengekalkan kadar faedah pada 14% dalam enam mesyuarat berturut-turut.
  • Kerajaan Presiden Tayyip Erdogan mengumumkan kenaikan sementara gaji minimum buat kali pertama dalam enam tahun kepada hampir 30% pada Jumaat. Pada Januari, Turki pernah naikkan gaji minimumnya sehingga 50.5%.
  • Mata wang lira kekal mencatat prestasi buruk berbanding pasaran baru muncul yang lain pada tahun ini, dengan penyusutan lebih 20% berbanding dolar Amerika.

Walaupun tekanan inflasi terus meningkat di negara ini, ia dilihat tidak akan mengubah pendirian pentadbiran Presiden Erdogan untuk terus mengekalkan dasar monetari yang sangat longgar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat