Dahsyat! SEC Rancang ‘Overhaul’ Peraturan Dagangan Saham Wall Street

279

‘Biasalah, mesti ada yang sokong perubahan dan ada yang sebaliknya.’

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) Amerika Syarikat (AS) rancang untuk rombak (overhaul) peraturan pelaburan saham Wall Street dengan menghapuskan amalan pembayaran aliran untuk pesanan (PFOF) pembrokeran.

Perkara ini diketengahkan pengerusi SEC, Gary Gensler, sebagai usaha lindungi pelabur dan pedagang yang menggunakan firma broker tanpa komisen (commission-free).

Erti kata lainnya, firma-firma broker perlu bersaing secara langsung untuk dapatkan harga terbaik dalam melaksanakan pesanan daripada pelanggan tanpa meraih keuntungan saham tersebut.

Apa itu Pembayaran Aliran Untuk Pesanan (PFOF)?

PFOF adalah pampasan atau faedah yang diterima firma pembrokeran dalam menguruskan pesanan semasa pelaksanaan pelaburan seperti saham.

Bagi pemudah cara, ia adalah kaedah pemindahan sebahagian keuntungan pelaburan kepada broker yang telah melaksanakan pesanan pelanggannya.

Amalan ini telah dikritik oleh beberapa pihak termasuk SEC kerana ia secara tidak langsung mewujudkan keadaan tidak adil atau oportunistik terhadap pedagang dan pelabur.

Malahan PFOF telah diharamkan di Kanada, United Kingdom (UK) dan Australia.

Apa pandangan pasaran?

Sungguh pun begitu, rancangan Gensler ini menerima reaksi bercampur pelbagai pihak.

Pelabur dan pedagang tentunya menyambut baik rancangan tersebut, yang mana ia akan membuka satu lembaran baharu selepas beberapa dekad Wall Street, namun di sisi industri kewangan pula sebaliknya.

Antara hujah yang dikemukakan adalah penghapusan amalan tersebut akan menyukarkan pembrokeran, terutamanya firma broker tanpa komisen dalam memberikan lebih banyak perkhidmatan kepada pelabur.

Dalam pada itu, masih tidak diketahui ketetapan waktu untuk amalan tersebut dihapuskan kerana cadangan rasmi bakal dikemuka berkemungkinan seawal Oktober nanti.

Menurut Gensler, orang awam boleh membuat undian sebaik cadangan rasmi dikemukan nanti dalam menentukan sama ada amalan PFOF akan dikekalkan atau tidak.

Tambah beliau lagi, andai PFOF dikekalkan, maka SEC akan keluarkan mandat kepada pembuat pasaran untuk dedahkan data mengenai yuran yang diperolehi firma dan masa dagangannya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat