Dakwa Berpunca Dari Makmal Wuhan, Trump Akan Siasat Punca Virus COVID-19!

610

Presiden Donald Trump mendedahkan bahawa pentadbirannya sedang berusaha untu menyiasat punca wabak COVID-19 yang didakwa berasal dari sebuah makmal di Wuhan, China. Sementara itu, Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Mike Pompe berkata Beijing perlu mendedahkan segala informasi yang diketahui.

Menurut Jeneral Mark Milley, punca virus tersebut masih kekal misteri bahkan perisik negara itu mendakwa bahawa penyakit berjangkit itu terjadi secara semula jadi. Namun begitu, terdapat sebuah laporan yang mengatakan bahawa coronavirus benar-benar berpunca dari sebuah makmal di Wuhan.  Tambahan daripada itu, virus berkenaan dikatakan bukanlah senjata biologi sebaliknya, digunakan China bagi menunjukkan kemampuan mereka dalam menanganinya dan mengatasi Amerika Syarikat. Selain itu, makmal tersebut dipercayai mempunyai standard keselamatan yang lemah hingga mengakibatkan salah seorang kakitangannya dijangkiti. Seterusnya, individu yang dijangkiti itu telah berkunjung ke pasar basah wilayah berkenaan, yang kini didakwa sebagai punca sebenar virus.

Berikutan dengan dakwaan tersebut, Institut Virologi Wuhan yang disokong oleh negara China telah menolak sekeras-kerasnya khabar angin yang mendakwa bahawa virus itu berpunca dari salah sebuah makmal di Wuhan sejak Februari lalu.

Ketika sebuah sidang media di White House, Trump menyatakan bahawa pihaknya sedang menyiasat berkenaan punca virus merbahaya itu namun tidak mengemukakan isu tersebut semasa perbincangannya bersama Presiden China, Xi JinPing.

Berikutan dengan penyebaran wabak coronavirus yang semakin parah di Amerika Syarikat, negara kuasa besar itu menjalinkan hubungan yang baik dengan China, kerana ianya merupakan pembekal peralatan perlindungan diri yang diperlukan oleh kakitangan perubatan Amerika Syarikat.

Selain itu, Trump turut mempersoalkan jumlah kes yang dikemukakan oleh China. Presiden negara itu mendakwa bahawa terdapat keraguan dalam rekod yang dicatatkan.  Hal ini demikian kerana China telah mencatatkan penurunan kes secara mendadak sedangkan Amerika Syarikat telah merekodkan kes sebanyak lebih 20,000 dan terus meningkat dari semasa ke semasa.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat