Data Perkerjaan Kanada Melonjak Tinggi Pada Mei, BoC Sedia Kekal Pada Rancangan!

267

Para majikan Kanada dilaporkan meneruskan pengambilan pekerja pada kadar yang kukuh pada bulan bulan lepas dalam pasaran buruh yang semakin ketat. Ini telah mendorong kadar pengangguran turun ke paras terendah dan mencetuskan kenaikan mendadak dalam kenaikan gaji.

Ekonomi Kanada berjaya menambah 39,800 pekerjaan pada bulan Mei berdasarkan data yang dikeluarkan oleh Jabatan Statistik Kanada pada hari Jumaat. Angka ini juga mengatasi jangkaan para pakar ekonomi yang mensasarkan pertambahan pekerjaan sebanyak 27,500. Kadar pengangguran negara jatuh kepada 5.1%, terendah sejak 1976.

Hasil bon dua tahun kerajaan Kanada meningkat kira-kira 5.5 mata asas daripada paras pra-keluarannya kepada 3.122%. Matawang Kanada hanya sedikit berubah selepas laporan dikeluarkan.

Pertambahan pekerjaan pada kali ini menujukkan peralihan besar-besaran pekerjaan sambilan kepada sepenuh masa yang menunjukkan pasaran buruh semakin ketat. Pekerjaan sepenuh masa melonjak sebanyak 135,400, dengan pekerjaan sambilan turun 95,800.

Purata kadar gaji setiap jam meningkat 3.9% daripada setahun lalu, pecutan daripada 3.3% pada bulan April.

Angka-angka tersebut menggambarkan sejauh mana pasaran buruh negara sedang berkembang ke arah tenaga buruh penuh, namun akan terbatas tanpa memacu kenaikan gaji. Ketidakseimbangan antara permintaan dan penawaran pekerjaan adalah sebab utama mengapa Bank of Canada mengetatkan dasar monetari dengan begitu agresif.

Walaupun peningkatan bilangan pekerjaan pada bulan Mei adalah lebih daripada dua kali ganda peningkatan berbanding angka bulan April, 15,300, trend keseluruhan semakin perlahan apabila majikan bergelut untuk mencari pekerja baharu.

Ekonomi Kanada telah menambah lebih 1 juta pekerjaan sepanjang tahun lalu, dengan pekerjaan hampir setengah juta melebihi paras Februari 2020. Kenaikan gaji pada bulan Mei adalah antara yang paling kukuh dalam rekod sejak 1990-an.Keuntungan gaji pekerja tetap mencecah 4.5%, meningkat daripada 3.4% berbanding pada April.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat