Data Tuntutan Terbaru Ini Jadi Perhatian Para ‘Trader’ Membaca Keadaan Pasaran Buruh!

367

Bilangan orang Amerika yang mendaftar tuntutan faedah pengangguran baru berada pada tahap yang stabil pada paras yang lebih rendah minggu lalu kerana pasaran buruh masih agak ketat.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri kekal tidak berubah pada 208,000 yang telah disesuaikan secara bermusim untuk minggu yang berakhir pada 27 April, lapor Jabatan Buruh pada hari Khamis.

Pakar ekonomi yang ditemubual oleh Reuters telah meramalkan 212,000 jumlah tuntutan dalam minggu terkini. Tuntutan telah berubah-ubah dalam julat 194,000 hingga 225,000 pada tahun ini.

Walaupun permintaan untuk buruh sedang perlahan, dengan kekosongan jawatan kerja merosot kepada paras terendah tiga tahun pada bulan Mac, pemecatan tetap sangat rendah kerana syarikat-syarikat mengekalkan pekerja mereka selepas berhadapan cabaran mendapatkan buruh semasa dan selepas pandemik Covid-19.

Pada hari Khamis, Federal Reserve mengekalkan kadar faedah semalaman benchmark bank pusat AS pada julat semasa 5.25%-5.50%, di mana ia dikekalkan sejak Julai lalu. Sejak Mac 2022, Fed telah menaikkan kadar dasar dasarnya sebanyak 525 mata asas. Kos buruh dan inflasi melonjak pada suku pertama.

Pengerusi Fed Jerome Powell memberitahu wartawan pada hari Khamis bahawa kemajuan dalam menurunkan inflasi telah terhenti. Powell menggambarkan pasaran buruh masih “agak ketat,” tetapi juga mencatat bahawa “keadaan bekalan dan permintaan menuju ke arah keseimbangan yang lebih baik.”

Bilangan orang yang menerima faedah selepas minggu awal bantuan, satu pengganti untuk pengambilan pekerjaan, juga tidak berubah pada 1.774 juta yang disesuaikan secara musiman semasa minggu yang berakhir pada 20 April, menurut laporan tuntutan tersebut.

Satu laporan berasingan daripada firma penempatan kerja global Challenger, Gray & Christmas pada hari Khamis menunjukkan majikan yang berpangkalan di AS mengumumkan 64,789 pengurangan pekerjaan pada bulan April, penurunan sebanyak 28% daripada bulan Mac. Pengurangan pekerjaan yang dirancang adalah 3.3% lebih rendah berbanding setahun yang lalu. Sehingga kini pada tahun ini, syarikat-syarikat telah mengumumkan 322,043 pengurangan pekerjaan, turun 4.6% daripada tempoh yang sama tahun lalu.

Data tuntutan tersebut tidak mempengaruhi laporan pekerjaan April, yang dijadual untuk diterbitkan pada hari Jumaat. Anggaran pekerjaan bukan pertanian mempunyai kebarangkalian meningkat sebanyak 243,000 pekerjaan pada bulan April selepas meningkat sebanyak 303,000 pada bulan Mac, berdasarkan tinjauan economist dari Reuters. Kadar pengangguran dijangka kekal tidak berubah pada 3.8%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat