Data Tuntutan Terbaru Menurun! Adakah Ini Petanda Pasaran Buruh Semakin Seimbang?

230

Bilangan rakyat Amerika yang memfailkan permohonan baharu untuk faedah pengangguran menurun lebih daripada yang dijangkakan minggu lepas, tetapi ketidaktentuan sekitar masa ini tahun ini apabila pengeluar automobil memberhentikan operasi kilang untuk penyesuaian semula menjadikannya lebih sukar untuk mendapatkan bacaan yang jelas mengenai pasaran buruh.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran jatuh 17,000 kepada 222,000 yang diselaraskan secara bermusim untuk minggu berakhir 6 Julai, paras terendah sejak akhir Mei, lapor Jabatan Tenaga Kerja pada hari Khamis. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan 236,000 tuntutan dalam minggu terkini.

Data tuntutan termasuk cuti Hari Kemerdekaan. Tuntutan cenderung berlakunya ketidaktentuan sekitar hari cuti, dan pengeluar kenderaan biasanya menutup kilang pemasangan bermula minggu 4 Julai untuk penyesuaian model baharu.

Walau bagaimanapun, masa penutupan boleh berbeza dari satu pengeluar ke pengeluar lain, yang boleh mengganggu model yang digunakan oleh kerajaan untuk mendapatkan data bagi turun naik bermusim.

Walaupun ini mungkin menyuntikkan gangguan ke dalam data tuntutan, tanda-tanda semakin meningkat bahawa pasaran buruh kehilangan momentum apabila kenaikan kadar faedah yang besar oleh Rizab Persekutuan pada tahun 2022 dan 2023 menyejukkan aktiviti ekonomi.

Terdapat 1.22 kekosongan pekerjaan untuk setiap orang yang menganggur pada bulan Mei, tidak banyak lebih tinggi daripada purata 1.19 pada tahun 2019. Kadar pengangguran meningkat kepada paras tertinggi dalam 2-1/2 tahun sebanyak 4.1% pada bulan Jun daripada 4.0% pada bulan Mei. Tuntutan sejak bulan Jun tersekat dalam julat atas 194,000-243,000 tahun ini.

Pengerusi Fed Jerome Powell pada minggu ini memberi tanda risiko kepada pasaran buruh, memberitahu penggubal undang-undang bahawa “kami telah melihat kelembapan yang ketara.” Pasaran kewangan percaya bahawa ini seiring dengan tekanan inflasi yang merosot membuka pintu untuk bank pusat AS mula mengurangkan kadar pada bulan September.

Fed telah mengekalkan kadar faedah penanda aras semalaman dalam julat semasa 5.25%-5.50% sejak Julai lalu. Ia telah menaikkan kadar polisinya sebanyak 525 mata asas sejak 2022 untuk menjinakkan inflasi.

Bilangan orang yang menerima faedah selepas minggu pertama bantuan, sebagai proksi untuk pengambilan pekerja, menurun 4,000 kepada 1.852 juta yang diselaraskan secara bermusim semasa minggu berakhir 29 Jun, menurut laporan tuntutan.

Walaupun data yang dikenali sebagai tuntutan berterusan telah dipertingkatkan oleh perubahan dasar di Minnesota yang berkuat kuasa tahun lalu yang membenarkan kakitangan pendidikan bukan pengajar memfailkan tuntutan faedah pengangguran semasa cuti musim panas, tahap yang tinggi juga konsisten dengan kenaikan kadar pengangguran.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat