Debaran Menjelang FOMC, USD Seperti Bom Jangka

1,111

US dolar susut pada hari Rabu sebelum Rizab Persekutuan dijangka menaikkan kadar untuk kemungkinan kali terakhir kitaran ini, yang boleh menyebabkan penurunan dolar selanjutnya.

Pelabur bimbang bahawa kenaikan kadar yang berterusan akan membebankan ekonomi, dan pasaran menjangkakan lanjutan kenaikan kadar akan membawa kepada kemelesetan.

“Terdapat setiap petunjuk dan setiap jangkaan bahawa Fed akan menaikkan hari ini dan kemudian ia akan berhenti seketika,” kata penganalisis kewangan,Joseph Trevisani.

Peningkatan 25 mata asas pada hari Rabu akan meletakkan kadar dana fed antara 5% dan 5.25%, dan pegawai Fed sebelum ini berkata 5.1% adalah sasaran akhir tahun, kata Trevisani, sambil menambah bahawa inflasi juga telah berkurangan dan berkemungkinan akan terus menurun di tengah kebimbangan ekonomi.

Data pada hari Selasa menunjukkan pembukaan pekerjaan AS jatuh untuk bulan ketiga berturut-turut pada Mac dan pemberhentian mencapai tahap tertinggi dalam tempoh dua tahun, yang mencadangkan pasaran buruh yang perlahan boleh mempercepatkan usaha Fed menentang inflasi.

Dolar melantun seketika selepas data pada hari Rabu menunjukkan bahawa majikan swasta AS meningkatkan pengambilan pekerja pada bulan April. Laporan pekerjaan NFP pula akan dikeluarkan pada hari Jumaat.

Indeks US dolar yang mengukur mata wang A.S. berbanding enam mata wang yang lain susut 0.54% kepada paras dagangan 101.180.

Kebimbangan bahawa Kongres mungkin menangguhkan menaikkan siling hutang dan berisiko gagal bayar juga boleh menyebabkan Fed kurang berkemungkinan untuk terus menaikkan kadar selepas Mei. Penganalisis berkata bahawa Fed mungkin teragak-agak untuk menolak sepenuhnya kenaikan selanjutnya pada hari Rabu dan berusaha untuk memastikan pilihannya terbuka sekiranya inflasi meningkat semula.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat