Dijangka Untuk Susut Lebih Rendah, GBP/USD Masih Bertahan Di Paras $1.3100

232

Corak pergerakan yang sama dipaparkan pada carta harga pasangan mata wang GBP/USD semalam seperti yang berlaku pada Jumaat lalu.

Harga yang membuat penurunan menguji zon support 1.3000 namun kemudiannya gagal untuk meneruskan penurunan lebih rendah dan melantun semula.

Pada Isnin semalam, harga melantun semula dari zon support 1.3000 ke paras ketinggian sekitar 1.30500 menguji paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam.

Harga yang masih gagal melepasi halangan MA50 tersebut kekal memberi petunjuk untuk pergerakan harga dalam trend bearish.

Pelabur kini sedang menantikan laporan data pekerjaan UK pada sesi Eropah dan data inflasi AS pada sesi New York yang akan bakal mempengaruhi pergerakan bagi mata wang Pound dan US dolar.

Sekiranya data inflasi AS terus mencatatkan paras tertinggi terbaru 40 tahun, berkemungkinan US dolar akan mengukuh dan menekan harga lebih rendah melepasi zon support 1.3000.

Penurunan lebih rendah yang akan diteruskan dijangkakan akan mencecah paras sekitar 1.2900 untuk catatkan paras terendah terbaru sejak penghujung 2020.

Namun jika harga berjaya membuat kenaikan dan melepasi halangan MA50, pelabur akan berhati-hati untuk isyarat perubahan awal trend bullish.

Kenaikan awal harga dilihat akan menguji rintangan pada paras 1.31000 sebelum meneruskan kenaikan lebih tinggi menuju zon SBR (support become resistance) pada 1.31700-1.32000.

Selepas laporan data pekerjaan UK hari ini, bakal menjadi tumpuan lebih penting buat Pound adalah laporan data inflasi yang akan diterbitkan pada sesi Eropah pada esok hari (Rabu).

Lihat gambar carta harga pasangan GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat