DNeX Beli 60% Ekuiti Ping!

291

Anak syarikat milik penuh Dagang NeXchange Bhd (DNeX), DNeX Energy Sdn Bhd membeli 60% kepentingan tambahan dalam Ping Petroleum Ltd dengan harga AS$78.0 juta yang sekali gus menambahkan pegangannya dalam syarikat itu kepada 90%.

Ping adalah syarikat minyak dan gas huluan dengan portfolio seimbang mengeluar dan membangunkan aset minyak dan gas di Anasuria Cluster yang terletak di North Sea, United Kingdom (UK).

DNeX dalam satu kenyataan hari ini berkata, pengambilalihan itu akan dibayar menerusi gabungan AS$40.95 juta secara tunai dan terbitan saham biasa baharu dalam DNeX.

Ujarnya, itu juga termasuk saham keutamaan boleh tebus baharu dalam DNeX Energy bagi baki US$37.05 juta.

Tambah syarikat berkenaan, menerusi pengambilalihan tersebut, DNeX akan dapat menggabungkan prestasi kewangan Ping ke dalam pendapatan kumpulan bermula bulan ini dan seterusnya.

Menurut Pengarah Urusan Kumpulan DNeX, Tan Sri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, peningkatan harga minyak mentah Brent melepasi paras AS$70 setong memberi prospek yang baik kepada segmen tenaga syarikat.

“Sehubungan itu, kami akan mengembangkan perniagaan kami dalam sektor minyak dan gas huluan bagi memanfaatkan trend meningkat ini.

“Bagi meningkatkan pengeluaran kami di Anasuria Cluster, kami telah memperuntukkan kira-kira AS$71 juta untuk aktiviti pembangunan semula dalam tempoh lima tahun akan datang,” katanya sambil menambah ia termasuk aktiviti penggerudian telaga dan kerja-kerja menambah baik kemudahan.

“Pelan pengembangan Ping akan ditumpukan untuk memanfaatkan potensi aset pasca pembangunan lain di UK dan rantau Asia Tenggara,” katanya seperti dilaporkan oleh Bernama.

Menurut Syed Zainal, pihaknya juga merancang untuk melaksanakan strategi jangka panjang bagi merealisasikan potensi pertumbuhan jangka panjang Ping.

Jelas beliau, keseluruhan prospek DNeX Energy adalah meyakinkan dengan pelbagai perancangan pembangunan menarik.

Mengenai perkembangan lain, syarikat itu berkata, pasca pengambilalihan Ping akan diterajui Zainal Abidin Jalil sebagai pengarah urusan dan Datuk Robert Fisher sebagai pengerusi.

Ketika ini Fisher merupakan pengarah bebas bukan eksekutif DNeX manakala Zainal Abidin menganggotai lembaga pengarah DNeX sebagai pengarah eksekutif.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat