Drama Bersiri ‘Serba Dinamik Game’ Masuk Fasa Klimaks?

5,823

Kalau biasa tengok drama, time macam ni biasanya semua rahsia watak akan terbongkar. Boleh ke Serba Dinamik buat plot twist untuk elak situasi ni?

Mahkamah Tinggi telah mengarahkan Serba Dinamik untuk mendedahkan kemas kini fakta (FFU) yang dibuat oleh Ernst & Young Consulting Sdn Bhd (EY Consulting) yang dilantik mereka untuk menjalankan semakan bebas khas (SIR) pada syarikat tersenarai awam.

Menurut perenggan 2.23(1) Keperluan Penyenaraian Pasaran Utama (MMLR), Serba Dinamik dituntut membuat pengumuman awam mengenai FFU dalam masa 2 hari dari tarikh dikeluarkan iaitu pada 9 Febuari (Rabu).

Mahkamah Tinggi, dengan keputusan Pesuruhjaya Kehakiman Wan Muhammad Amin Wan Yahya, telah memberi kuasa membuat keputusan yang diminta oleh Bursa Malaysia Securities Bhd untuk memfailkan permohonan terhadap Serba Dinamik di bawah Seksyen 360 Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA).

Menurutnya, Serba Dinamik perlu mengumumkan FFU mengenai auditnya dan tidak bergantung sama ada ia benar, palsu atau konklusif, dan Serba Dinamik berhak untuk tidak bersetuju dengan maklumat yang akan didedahkan.

Hujar Wan Muhammad Amin, EY Consulting termasuk dalam terma ‘juruaudit khas’ dan di bawah perenggan 2.24, fungsi juruaudit khas adalah untuk menyemak dan menyiasat hal ehwal penerbit tersenarai atau mana-mana syarikat atau kedua-duanya.

Tambah beliau lagi,isu kerahsiaan adalah perkara peribadi antara Serba Dinamik dan EY dan tidak boleh mengatasi hak Bursa Malaysia sebagai badan berkanun untuk mendedahkan penemuan tersebut.

Sebagai imbasan semula, Bursa telah memfailkan saman pemula pada November lalu terhadap Serba Dinamik dan memaksa mereka mendedahkan FFU semakan bebas khas bertarikh 30 September 2021 yang dijalankan oleh EY Consulting.

Kemudian, tindakan undang-undang telah diambil kerana kegagalan Serba Dinamik mematuhi arahan pendedahan tersebut dan mereka menyaman EY Consulting dalam usaha menghalang mereka daripada berkongsi penemuan atau pendapat mengenainya.

Ekoran daripada itu, Serba Dinamik telah meminta pengisytiharan kepada EY Consulting telah salah nyata bahawa ia boleh dilantik untuk menjalankan semakan, berikutan arahan Bursa dan pelantikannya terbatal atau tidak mempunyai kesan undang-undang.

Perbicaraan tuntutan mahkamah antara Serba Dinamik dan EY Consulting akan bermula pada 8 Febuari.

Dalam pada itu, peguam Serba Dinamik, Mak Lin Kum memohon penangguhan prosiding dan resaksi dokumen namun peguam bela Bursa Malaysia, Datuk Loh Siew Cheang membantah permohonan tersebut kerana ia adalah perkara kepentingan awam dan ia telah pun diputuskan oleh mahkamah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat