Dubai World Trade Centre (DWTC) Menjadi Zon Mesra Kripto!

435

Ketika industri mata wang kripto berkembang ke peringkat arus perdana, Dubai, salah satu daripada tujuh emirat di Emiriah Arab Bersatu (UAE), juga terus mengukuhkan kedudukannya sebagai salah satu bidang kuasa yang mesra kripto.

Dalam kemas kini terbaru dari negara itu, pihak berkuasa Dubai telah mengisytiharkan bahawa Pusat Dagangan Dunia Dubai (DWTC) yang merupakan sebuah acara dan tempat pameran milik kerajaan, akan menjadi zon komprehensif dan kawal selia untuk aset digital, termasuk aset kripto, produk, pengendali dan bursa pertukaran.

Inisiatif ini sebagai satu langkah dalam mempromosikan penggunaan kripto secara besar-besaran dengan membagunkan suatu bentuk “ekosistem yang komprehensif” untuk industri kripto berkembang pesat. Ia bertujuan untuk menjalin kerjasama dengan sektor swasta dan organisasi penting bagi menjadikan kripto boleh diakses dengan meluas dan lebih selamat.

Pada Isnin lalu, mereka telah mengumumkan “Pusat Dagangan Dunia Dubai (DWTC) akan bekerjasama dengan sektor swasta dan organisasi yang berkaitan di Dubai untuk mewujudkan persekitaran yang menarik bagi sektor itu dan menguatkuasakan piawaian yang ketat untuk perlindungan pelabur, Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AML), Memerangi Pembiayaan Keganasan (CFT), pematuhan dan pengesanan aliran perjanjian rentas sempadan,”.

Selain itu, inisiatif itu hadir sebagai sebahagian daripada usaha pihak berkuasa untuk membangunkan pasaran aset kripto Dubai. Mereka juga ingin mencipta dasar integrasi”produk kewangan yang inovatif” dan menerima pakai aliran baharu yang sedang berkembang pesat di dalam dan di luar industri kripto. Ini termasuk non-fungible tokens (NFT).

Tambahnya lagi, “Langkah itu akan mengukuhkan kedudukan Dubai sebagai pusat global terkemuka untuk perniagaan, perdagangan dan teknologi. Pusat Dagangan Dunia akan menjadi penghubung dan penyelia rangka kerja pengawalseliaan bertaraf dunia baharu bagi dasar perundangan dan penguatkuasaan aset kripto. Perkara ini adalah sangat kritikal untuk memudahkan dan meluaskan operasi rentas sempadan dan inovasi ekosistem bagi membolehkan penerimaan dan pertumbuhan pasaran yang selamat untuk sektor ini di Dubai,”.

Tidak lama setelah berita itu tersebar, ia disambut baik daripada ahli komuniti kripto, termasuk Ketua Pegawai Eksekutif pertukaran kripto terkemuka, Binance, Changpeng Zhao (CZ), yang menyatakan keterujaannya terhadap perkembangan baharu itu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat