ECB Putuskan Untuk Hentikan Kenaikan Kadar Sekian Lama! Ini Reaksi Pasaran

329

Bank Pusat Eropah mengambil keputusan menghentikan siri peningkatan kadar faedah terpanjang dalam sejarah 25 tahunnya pada hari Khamis, kerana inflasi yang melambat terus menunjukkan penurunan kepada sasaran 2% dan ekonomi kawasan tersebut semakin merosot.

Bank itu mengekalkan kadar dasar pada 4% dan mengatakan kos pinjaman semasa mungkin sudah mencukupi untuk mengawal inflasi jika mereka kekal pada tahap semasa untuk “cukup lama”.

ECB tidak membuat perubahan kepada proses run off dalam kertas kerjanya, berjanji untuk terus melaburkan semula bon di bawah Program Pembelian Kecemasan Pandemik berjumlah 1.7 trilion euro sehingga hujung tahun depan.

Euro menunjukkan tindak balas yang sedikit terhadap keputusan awal ini, didagangkan 0.2% lebih rendah berbanding US dolar, sementara saham bank kawasan eropah berada dalam keadaan merah, namun di atas paras terendah sesi awal.

Euro pada mulanya menyusut berbanding dengan US dolar Amerika Syarikat sebelum mengekalkan sebahagian daripada penurunan itu untuk didagangkan pada kadar 0.2% lebih rendah pada $1.0544.

Kadar hasil bon kawasan zon eropah menurun dan spread yang dikawal dengan rapat antara kadar hasil bon 10 tahun Itali dan Jerman beberapa kali jatuh di bawah 200 mata asas.

Saham Eropah mendapatkan semula sebahagian daripada kerugian mereka, dengan indeks STOX 600 terakhir turun 0.7% dan saham bank turun 1.1%.

“Tiada kejutan besar, mereka menekankan bahawa kesan dasar adalah sangat jelas dengan perkataan ‘berkesan’ digunakan. Tiada perubahan dalam penerangan mengenai inflasi, yang bermaksud bahawa pasaran akan mendapat makluman yang lebih seimbang.”

Keputusan oleh ECB untuk mengekalkan kadar adalah sesuatu yang telah dijangkakan, dan oleh itu perkara ini tidak membawa sebarang kejutan kepada para pelabur. Walaupun mesej kekal kebanyakannya tidak berubah, dengan penekanan berterusan pada kebergantungan data, dan keperluan untuk memastikan bahawa inflasi kembali ke sasaran, ia kelihatan jelas bahawa siri kenaikan kadar berakhir.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat