Ekonomi A.S Dalam Bahaya, Data Perbelanjaan Terbaru Beri Indikasi Penting! Ini Sebabnya

634

Perbelanjaan pengguna A.S. meningkat kurang daripada yang dijangkakan pada bulan Mei berikutan bekalan kenderaan bermotor kekal terhad manakala harga yang lebih tinggi memaksa pengurangan pembelian barangan lain. Ini membawa satu lagi indikasi bahawa pemulihan dalam pertumbuhan ekonomi pada awal suku kedua semakin lemah.

Perbelanjaan pengguna, yang menyumbang lebih daripada dua pertiga daripada aktiviti ekonomi AS, meningkat 0.2% bulan lepas, kata Jabatan Perdagangan pada hari Khamis. Data untuk bulan April telah disemak lebih rendah dengan perbelanjaan meningkat 0.6% dan bukannya 0.9% seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Para pakar ekonomi yang ditinjau oleh Reuters meramalkan perbelanjaan pengguna akan meningkat 0.4%.. Laporan ini merangkumi data , permit bangunan dan pengeluaran pembuatan yang menunjukkan bahawa ekonomi sedang bergelut untuk pulih selepas keluaran dalam negara kasar jatuh pada kadar tahunan 1.6% pada suku pertama.

Dalam masa yang sama, defisit perdagangan sebahagian besarnya mendorong kepada penurunan pertama dalam KDNK sejak kemelesetan akibat penularan Covid-19. Walaupun jurang perdagangan mengecil dalam dua bulan pertama suku kedua, perbelanjaan pengguna yang perlahan menyebabkan barangan yang tidak terjual meningkat. Itu boleh menjejaskan pertumbuhan dan meningkatkan kebimbangan terhadap kemelesetan.

Penggunaan yang lebih perlahan ini terjadi seiring tindakan yang diambil oleh The Fed yang berusaha untuk menjinakkan inflasi dengan mengetatkan dasar monetari secara agresif. Bank pusat AS bulan ini menaikkan kadar dasarnya sebanyak tiga perempat daripada mata peratusan, kenaikan terbesar sejak 1994. The Fed telah meningkatkan penanda aras kadar faedah semalaman sebanyak 150 mata asas sejak Mac.

Inflasi mengekalkan aliran menaik pada bulan Mei. Indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE) meningkat 0.6% bulan lepas selepas memperoleh 0.2% pada April. Dalam tempoh 12 bulan hingga Mei, indeks harga PCE meningkat 6.3% selepas meningkat dengan margin yang sama pada bulan April.

Perbelanjaan pengguna terus disokong oleh pasaran buruh yang bagus. t. Walaupun pertumbuhan pekerjaan semakin perlahan, permintaan untuk buruh kekal kukuh, dengan 11.4 juta peluang pekerjaan dibuka pada akhir April.

Laporan berasingan daripada Jabatan Buruh pada Khamis menunjukkan tuntutan awal untuk faedah pengangguran menurun 2,000 kepada 231,000 pelarasan musim bagi minggu berakhir 25 Jun.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat