Ekonomi A.S Suku Ketiga Pulih Lebih Kukuh Daripada Jangkaan! Adakah A.S Dapat Mengelak Daripada Kemelesetan?

219

Ekonomi A.S. pulih lebih kukuh daripada jangkaan pada suku ketiga berdsarkan laporan terbaru yang dikeluarkan pada hari ini. Waima begitu, peningkatan kadar faedah yang lebih tinggi apabila Rizab Persekutuan menentang inflasi telah meningkatkan risiko kemelesetan tahun depan.

Keluaran dalam negara kasar meningkat pada kadar tahunan 2.9%, bacaan awal untuk KDNK suku ketiga. Ini merupakan bacaan kedua, selepas telah disemak daripada kadar 2.6% yang dilaporkan bulan lepas. Ekonomi telah menguncup pada kadar 0.6% pada suku kedua.

Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters malah meramalkan pertumbuhan KDNK akan dinaikkan kepada kadar 2.7%.Semakan menaik itu mencerminkan peningkatan kepada pertumbuhan dalam perbelanjaan pengguna dan perniagaan.

Apabila diukur dari segi pendapatan, ekonomi berkembang pada kadar 0.3%. Pendapatan dalam negara kasar (GDI) telah menguncup pada kadar 0.8% pada suku kedua. Pada dasarnya, KDNK dan GDI sepatutnya selari, tetapi dalam praktiknya berbeza kerana ia dianggarkan menggunakan data sumber yang berbeza dan sebahagian besarnya bebas.

Purata KDNK dan GDI, juga dirujuk sebagai keluaran dalam negara kasar dan dianggap sebagai ukuran aktiviti ekonomi yang lebih baik, meningkat pada kadar 1.6% dalam tempoh Julai-September selepas menyusut pada kadar 0.7% pada suku kedua.

Keuntungan daripada pengeluaran semasa menurun pada kadar $31.6 bilion pada suku ketiga selepas meningkat pada kadar $131.6 bilion pada suku kedua.

Dengan Fed berada dalam fasa melaksanakan kenaikan kadar terpantas sejak 1980-an, ekonomi berada dalam bahaya untuk merosot ke dalam kemelesetan seawal separuh pertama tahun depan. Ahli ekonomi, bagaimanapun, percaya sebarang kemerosotan adalah singkat dan sederhana kerana kekuatan pasaran buruh yang belum pernah berlaku sebelum ini.

Pasaran perumahan sedang merudum, dengan pelaburan kediaman menguncup selama enam suku berturut-turut, tempoh yang paling lama sejak pasaran perumahan runtuh pada 2006.

Keyakinan pengguna dan perniagaan merosot, yang boleh menjejaskan perbelanjaan dan mengurangkan pertumbuhan pekerjaan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat