Ekonomi Dunia Alami Kemelesetan Lebih Buruk Pada Tahun Depan?

1,531

‘Dunia perlu bersedia hadapi kemelesetan ini. Jom mula tanam jagung sekarang!’

Institusi kewangan, Nomura Holdings Inc menjangkakan kebanyakan ekonomi utama mengalami kemelesetan pada tahun depan rentetan daripada pengetatan polisi bank pusat dan kerajaan serta kos sara hidup yang meningkat.

Ia secara tidak langsung akan menyaksikan ekonomi global bakal mengalami kelembapan pertumbuhan secara serentak.

Nota Rob Subbaraman dan Si Ying Toh dari Nomura menjelaskan bahawa zon Eropah, United Kingdom (UK), Korea Selatan, Australia dan Kanada akan mengalami kemelesetan serentak dengan Amerika Syarikat (AS).

Dan usaha bank pusat dalam mengawal inflasi akan menyaksikan pengetatan dasar yang terlalu deras walaupun tindakan tersebut akan mengorbankan pertumbuhan sebelum pengurangan kadar pada 2023.

Notanya juga menggariskan bahawa inflasi akan kekal tinggi dengan tekanan harga akan merebak ke barangan perkhidmatan, gaji dan menjangkaui komoditi.

Sungguhpun begitu, tahap kemerosotan ekonomi adalah berbeza-beza mengikut negara dengan Nomura mengunjurkan kemelesetan kecil tapi panjang bagi 5 suku bermula suku akhir tahun ini.

Diramalkan bahawa ekonomi di AS dan zon Eropah, yang diburukkan dengan isu Rusia, akan menguncup 1% menjelang 2023 sementara negara berekonomi sederhana seperti Australia, Kanada dan Korea Selatan bakal hadapi kemelesetan yang lebih mendalam.

Difahamkan Korea Selatan dilihat menerima kesan awal paling teruk dengan pengecutan 2.2% pada suku ke-3 tahun ini sementara Jepun ramalkan kemelesetan paling sederhana hasil sokongan dasar berterusan dan pembukaan semula ekonomi.

Bagi gergasi ekonomi China pula, dasar akomodatif yang dilancarkan harapnya dapat mendokong pertumbuhan negara itu walapun terdapat risiko sekatan pergerakan (lockdown) yang baru.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat