Ekonomi Zon Eropah Semakin Tenat?- Apa Yang Berlaku?

451

Ekonomi zon Eropah dilaporkan menguncup pada suku pertama 2021 dengan negara-negara EU melaksanakan sekatan dan kawalan pergerakan di tengah penularan jangkitan Covid-19.

KDNK kasar Kesatuan Eropah (EU) jatuh 0.6% berdasarkan data yang dikeluarkan oleh Jabatan Statistik Eropah, Eurostat.

Data ini menandakan penguncupan suku kedua berturut-turut. Secara tidak langsung ia mengambarkan bahawa ekonomi EU masih berada dalam keadaan bahaya.

Sebilangan besar ekonomi terbesar di EU seperti Jerman, Itali dan Sepanyol menunjukkan penurunan aktiviti selama tiga bulan pertama tahun ini. Kejatuhan aktiviti yang paling ketara berlaku di Portugal yang sedang berhadapan gelombang kes Covid yang baru dan menyebabkan langkah lockdown kali kedua terpaksa di ambil.

Di Itali, angka KDNK terkini menunjukkan pengurangan 0.4% bagi suku tersebut, sedikit lebih baik daripada jangkaan. Ekonomi Sepanyol juga menyusut dalam tempoh yang sama, sebanyak 0.5%, sementara aktiviti ekonomi Portugal berkurang sebanyak 3.3%.

Walaupun begitu terdapat negara yang mencatat bacaan yang positif seperti negara Perancis yang mencatat pertumbuhan yang lebih baik daripada yang dijangkakan sebanyak 0.4% pada suku pertama. Walaupun ekonomi Perancis masih di bawah tahap pra-Covid, angka pertumbuhan ini akan mendorong keyakinan semasa suku kedua nanti. Belanja pengguna Perancis juga meningkat sebanyak 0.3% pada suku pertama, walaupun diperkenalkan semula sekatan Covid tertentu.

Tamsilnya ahli ekonomi masih yakin bahawa ekonomi EU akan berkembang degan baik pada tahun 2021. Dengan program vaksinasi yang lebih giat pada suku kedua, ramai para ahli ekonomi menjangkakan bahawa pertumbuhan akan lebih pantas.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat