Elak Musibah Berlaku Lagi, CEO Binance ‘CZ’ Umum Tawaran Baru!

447

Sejak kejatuhan bursa pertukaran kripto FTX, CEO Binance, Changpeng Zhao telah berusaha secara aktif menubuhkan dana pemulihan bagi membantu firma yang bermasalah yang mempunyai asas yang kukuh. Pada hari ini, Binance umum untuk menggandakan rancangan dana pemulihan daripada $1 bilion kepada $2 bilion.

 

Dalam temu terbaru, Zhao berkata bahawa dana pemulihan kripto akan mempunyai pelabur bersama untuk menyokong projek kripto yang berhadapan tekanan kecairan. Katanya lagi, “Kami akan menggunakan pendekatan longgar di mana pemain industri yang berbagai akan menyumbang mengikut kehendak mereka,”

 

Beberapa nama popular seperti Polygon Ventures, Jump Crypto, Animoca Brands, Aptos Labs, Kronos, GSR dan Brooker Group telah pun membuat ikrar gabungan menyumbang sebanyak $50 juta. Ketua Binance berkata bahawa beliau sedang mencari untuk mengehadkan kerosakan pada sektor Kripto daripada keruntuhan bursa FTX.

 

Binance masih belum mengesahkan berapa banyak yang akan disumbangkan. Tetapi sumber berkata bahawa sumbangan prospektif Binance jauh melebihi komitmen yang dibuat oleh firma lain. Pengurus portfolio Dana Aset Digital King River, David Adams, memberitahu Bloomberg:

 

“Pasaran akan memerhatikan dana alamat dompet awam dengan teliti untuk melihat sama ada ia menarik sejumlah besar modal bukan Binance, kerana ini akan menunjukkan betapa luasnya sokongan industri untuk penstabilan”.

 

 

Walaupun ketua Binance mengambil peluang ini untuk membina kredibilitinya dalam ruang jripto, hakikatnya bahawa tweet beliau telah mencetuskan perubahan arah aliran buat di FTX , dimana ia telah mencetuskan beberapa persoalan. Beberapa penggubal undang-undang dari Parlimen UK juga telah meminta Binance untuk menjelaskan keadaan sekitar tweet Zhao pada 6 November lalu.

 

Penggubal undang-undang berminat untuk mengetahui sama ada syarikat itu memahami kesan tweet tersebut atau tidak. Hayden Hughes, ketua eksekutif platform dagangan sosial Alpha Impact berkata:

 

“Terdapat terlalu banyak ketidakpastian dalam pasaran untuk dana pemulihan itu sendiri yang akhirnya menjadi pemangkin yang mengubah segala-galanya. Kami masih tidak tahu sejauh mana penularannya. Tetapi saya fikir kita berada di arah aliran menurun dan saya tidak menjangkakan pasaran akan turun banyak dari sini.”

 

Sebaliknya, ketegangan kawal selia dengan Binance terus wujud memandangkan bursa itu mempunyai lesen dalam beberapa bidang kuasa tanpa asas formal di mana-mana.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat