Elon Musk Mengundurkan Diri Daripada Pertubuhan OpenAI Bagi Mengelak Konflik

761

Sebuah pertubuhan teknologi yang bukan berorientasikan keuntungan, OpenAI telah mengumumkan bahawa CEO Tesla, Elon Musk yang merupakan co-founder kepada pertubuhan tesebut telah mengundurkan diri.

Sejak beberapa tahun lalu, Musk telah merakamkan kerisauan beliau terhadap perkembangan kecerdasan buatan (AI). Pada tahun 2014, beliau telah memperingatkan bahawa

kecerdasan buatan adalah lebih bahaya daripada senjata nuklear.

Pada akhir tahun 2015, pertubuhan OpenAI dilancarkan. Hasrat Musk dan pengasas lain adalah untuk memperkembangkan teknologi yang dapat membantu orang ramai dan mempertingkatkan keselamatan.

Walau bagaimanapun pengunduran Musk tidak menghalang beliau daripada memberi nasihat dan menyumbangkan dana kepada pertubuhan bukan keuntungan tersebut.

Pertubuhan tersebut menumpukan sepenuhnya pada penyelidikan dan memberi ruang kepada orang ramai untuk menguna pakai source code yang dikeluarkan. Pertubuhan ni tidak menjual sebarang produk seperti Tesla, Facebook dan Google.

Elon Musk bukan sahaja berindak sebagai CEO bagi syarikat SpaceX dan Tesla, beliau juga merupakan co-founder kepada Hyperloop. Hyperloop merupakan syarikat yang menumpukan pada sistem pengangkutan darat terpantas. Musk juga terlibat dengan Boring Company dan Neuralink.

Tesla dijangkakan akan mengeluarkan kereta pemanduan automatik sepenuhnya seawal tahun 2019.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat