Era ‘Gig Ekonomi’ Adalah Peluang Untuk Anda Buat Duit Melalui Digital

3,836

Pada ketika ini, masyarakat sedang bergerak kearah ‘gig’ ekonomi. Apa itu ‘gig’ Ekonomi? Financial Times mendefinisikan ‘gig’ Ekonomi sebagai ” sikap masyarakat yang lebih memilih untuk bekerja sendiri dengan melakukan pelbagai perkhidmatan separuh masa (atau freelance).”

Frasa atau istilah ”gig ekonomi” mula diperkenalkan pada puncak krisis kewangan 2009, dimana keadaan ketika itu memaksakan segelintir masyarkat untuk bekerja separuh masa dimana jua mereka berada akibat pengangguran yang tinggi. Namun istilah gig telah diperkenalkan lebih awal lagi dan sering digunakan dalam industri muzik.

Dengan kemajuan teknologi yang begitu pantas dan pesat menyebabkan peranan pekerjaan semakin berubah. Ramai yang kini tidak memilih untuk bekerja dari jam 8 pagi sehingga 5 petang, terutamanya anak muda. Mereka lebih memilih untuk bekerja di rumah atau dimana jua mereka berada seperti menjadi digital nomad.

Perkembangan gig ekonomi telah menyebabkan peniaga-peniaga cuba menawarkan kontrak kepada media massa bagi sesuatu projek sebagai langkah pengurangan kos operasi. Individu yang memiliki kemahiran yang sesuai dengan projek tersebut boleh memohon untuk melaksanakan projek tersebut dan menjana pendapatan.

Ekonomi gig sering diidentitikan dengan bisnes yang dijalankan oleh Uber, Grab, Airbnb dalam bidang hartanah dan seabagainya. Gig ekonomi tidak lepas daripada pembangunan sistem digital dimana ia menjadi platform penting dalam perhubungan dan aktiviti perniagaan.

Kerajaan sendiri telah mengambil insiatif penting dalam mendepani ekonomi digital atau gig ekonomi melalui Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC). MDEC telah melancarkan beberapa platform seperti eRezeki dan eUsahawan untuk membantu orang Malaysia menghasilkan wang dengan menyelesaikan perkerjaan atas talian.

Perkembangan ini menyebabkan pakar berpendapat bahawa pekerjaan masa depan harus bersifat sangat fleksibel. Tidak ada lagi pekerjaan seumur hidup. Mereka yang dapat memanfaatkan arus teknologi dan digital akan dapat menghasilkan keuntungan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat