Eropah Berdarah! Data PMI Paling Lemah Sejak Covid

299

Kelemahan aktiviti ekonomi Eropah yang berterusan pada bulan Julai terus terpapar pada data PMI pembuatan dan perkhidmatan yang baharu diterbitkan.

Sektor pembuatan Perancis mengalami kejatuhan paling buruk sejak Mei 2020 ketika ia terus bergelut dengan kos pinjaman yang lebih tinggi ditetapkan oleh Bank Pusat Eropah (ECB).

Sementara aktiviti perkhidmatan pula paling lemah sejak Februari 2021 pada bulan Julai disebabkan permintaan yang lemah dan harga yang lebih tinggi.

Ini sekali gus memberi isyarat kepada penurunan ekonomi yang ketara di Perancis,, dengan pengurangan paling ketara aktiviti perniagaan sejak November 2020.

Di Jerman pula, sektor pembuatan mengalami penguncupan paling ketara sejak Mei 2020, di tengah-tengah penurunan permintaan bagi barangan.

Selain itu, aktiviti perkhidmatan pula terus kehilangan momentum dengan catatan pertumbuhan paling perlahan dalam tempoh lima bulan berikutan kejatuhan aliran masuk yang baharu.

Keseluruhannya di Zon Eropah, aktiviti pembuatan merekodkan penguncupan ke paras terlemah 3 tahun dan perkhidmatan berkembang perlahan sejak Januari.

Dalam pada itu di UK pula, sektor perkilangan pada Julai merosot ke paras terendah enam bulan susulan permintaan yang lebih rendah dan lebihan stok dalam kalangan pelanggan.

Aktiviti perkhidmatan pula mencatat peningkatan paling perlahan dalam tempoh enam bulan ekoran pesanan baharu yang mendatar dan pasaran hartanah yang lebih lemah.

Rentetan daripada data-data yang diterbitkan, mata wang euro dan pound mencatatkan penyusutan berbanding greenback.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat