ETH Jatuh Terhempas, Trader Kalut Cabut Keluar!

757

“Tahu takut, lain kali trader kena siap sedia supaya tak kelam kabut.”

Susulan mata wang kripto kedua terbesar Ethereum (ETH) dalam sekelip mata menjunam di bawah $1,800, ramai pelabur dan pedagang yang bimbang mengenai kejatuhan harganya telah berpusu-pusu menjual pegangan masing-masing.

Pada 24 Mei semalam, open interest ETH dalam perdagangan derivatif kripto yang berjumlah $5.2 bilion telah merentasi beberapa bursa aset digital seperti Binance dan OKX, di mana $4.7 bilion adalah niaga hadapan kekal manakala $450 kontrak niaga hadapan.

Sebagai derivatif, positions open interest membawa makna bahawa pedagang meminjam dana daripada bursa kripto untuk berdagang dengan saiz lot lebih besar, oleh itu mereka perlu memperuntukkan cagaran iaitu margin bagi membiayai perdagangan.

Umum mengetahui open interest dalam positions ETH baru-baru ini tergelincir sebanyak 7.3% apabila harga aset digital tersebut jatuh 5% daripada paras tertinggi $1,875 kepada $1,775.

Pada masa ini, positions derivatif ETH bernilai $5.2 bilion kebanyakannya berada di bursa kripto terbesar di dunia Binance susulan ia memiliki $2.1 bilion manakala OKX dan Bybit masing-masing mempunyai $1.1 bilion serta $1 bilion.

Sementara itu, kebanyakan pedagang didapati lebih berminat bursa kripto kustodian apabila berdagang derivatif ETH susulan sekitar $189 juta open positions ETH adalah di dYdX, iaitu bursa decentralized (DEX).

Walaupun terdapat pedagang yang meramalkan harga BTC berpotensi untuk naik lebih tinggi pada masa hadapan, sebanyak $18.7 juta daripada positions long ETH telah dicairkan dalam tempoh 24 jam lalu dan secara keseluruhannya bernilai $22.4 juta.

Sehingga berita ini ditulis, harga ETH menjunam sebanyak 2.23% dalam tempoh 24 jam terakhir dengan modal pasaran $214 bilion seterusnya mencatatkan penurunan sekitar 1.96% sepanjang minggu lepas.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat