Ether Gagal Tembus $400, Dijangka Berlaku 30% Pembetulan Harga

161

Harga mata wang kripto Ether (ETH) nampaknya berhadapan dengan kesukaran ketika Bitcoin (BTC) menyaksikan lonjakan nilai. Berdasarkan pemerhatian indikasi altcoin utama, pasangan matawang ETH/BTC telah susut sebanyak 30% sejak dua bulan lalu.

Carta mingguan menunjukkan ETH gagal melepasi zon rintangan pada paras $450. Namun, aset tersebut masih dilihat berada dalam trend bullish.

Bullish di atas $270 berjaya diatasi beberapa bulan ini sebelum harga Ether melonjak kepada $450. Keadaan ini menetapkan julat antara $270 sehingga $450. Tidak mustahil harga akan menguji semula zon $270 dan berlaku lonjakan melepasi $450 sehingga menuju ke paras $800.

Buat masa sekarang, nilai ETH berlegar pada sekitar zon support $368-$378. Jika harga turun lebih rendah di bawah zon tersebut, penyusutan drastik dijangka akan berlaku.

Penurunan lebih rendah harga berkemungkinan menjadikan paras $315 atau $270 dan $250 sebagai sasaran. Sekiranya paras sokongan $368-$378 ditembusi, paras sokongan Moving Average 100 (MA100) juga akan kehilangan nilai sokongan dengan potensi penyusutan harga lebih teruk.

Pergerakan harga ETH juga dilihat gagal melepasi zon rintangan $400 yang mana berlaku penyusutan mendadak yang turut didorong oleh kelemahan pasaran Bitcoin dan berlaku aliran masuk ETH dari satu entiti ke bursa.

Pergerakan harga secara harian bagi pasangan matawang kripto ini menyaksikan lonjakan dengan paras 0.028 sebagai sokongan. Walau bagaimanapun tiada tanda perubahan arah harga akan berlaku ekoran daripada nilai Ether masih mengalami pembetulan.

Isyarat trend bullish harga akan dikukuhkan lagi selepas zon rintangan 0.0315 ditembusi dan akan bertindak sebagai support yang baru. Selain itu, lonjakan harga ETH juga mungkin dapat dikenalpasti ketika aset itu susut hingga 0.026 yang menjadi zon support utama sebelum lonjakan lebih besar harga dijangkakan.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat