EU Bakal Lanjutkan Tempoh Penangguhan Brexit Tiga Bulan Lagi?

363

Kesatuan Eropah (EU) dikatakan berkemungkinan akan membuat keputusan mengenai pelanjutan Brexit pada minggu depan, tidak seperti yang dilaporkan pada mulanya yang mengatakan mereka akan memutuskannya hari ini.

Berdasarkan draf keputusan oleh pemimpin EU27, penangguhan ketiga akan diberikan dengan tujuan sebagai memuktamadkan pengesahan ke atas perjanjian yang telah dipersetujui oleh blok itu dan Boris Johnson pada minggu lepas.

EU berkemungkinan menawarkan pelanjutan kepada UK selama 3 bulan daripada tarikh 31 Oktober, iaitu sehingga 31 Januari 2020 dengan pilihan kepada pelanjutan yang lebih singkat dalam tahun ini jika perjanjian itu mendapat pengesahan lebih awal daripada Parlimen UK.

Terdahulu, PM UK Boris Johnson telah mengumumkan ingin mengadakan pilihan raya bagi memberi lebih banyak masa kepada ahli parlimen untuk meneliti rang undang-undangnya sebelum pembubaran dilakukan.

Johnson telah menghantar surat kepada pemimpin Parti Buruh, Jeremy Corbyn dan pemimpin parti pembangkang lain dengan menggesa mereka supaya bersetuju dan menyokong cadangannya untuk mengadakan pilihan raya.

Kerajaan UK dikatakan akan membawa undi Dewan Rakyat terhadap cadangan pilihan raya pada hari Isnin, jika EU memberikan pelanjutan Brexit sehingga Januari.

Bagaimanapun, untuk mendapatkan sokongan daripada ahli parlimen ke atas tindakan itu adalah tidak pasti memandangkan ia mendapat tentangan oleh parti-parti pembangkang yang lain.

Bagi mengadakan pilihan raya umum, ia memerlukan sokongan sekurang-kurangnya dua pertiga daripada ahli parlimen.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat