EUR/USD Dijangka Teruskan Penurunan Ke Paras Terendah Terbaru Tahun Ini?

566

Matawang dolar Euro terus ditekan lebih rendah berbanding dolar USD pada carta harga pasangan matawang EUR/USD untuk sesi dagangan semalam. Penurunan harga telah mencecah ke paras terendah terbaru sejak dagangan Mei 2017 sekitar 1.0855.

Kejatuhan nilai Euro adalah didorong oleh kebimbangan terhadap pertumbuhan ekonomi Jerman yang merupakan ekonomi terbesar di zon Eropah. Reuters melaporkan tinjauan terhadap ekonomi Jerman telah dikemaskini menurun kepada 0.5% untuk pertumbuhan pada 2019.

Bacaan awal untuk indeks harga pengguna Jerman juga menunjukkan bacaan kadar inflasi tahunan berada di bawah paras jangkaan pada 1.2%, terendah untuk satu setengah tahun.

Berdasarkan padangan teknikal untuk pergerakan harga pada carta EUR/USD, harga telah membuat penurunan melepasi paras resistance di sekitar 1.0907 semalam dan mencecah ke paras terendah terbaru sejak dagangan Mei 2017 yang lalu.

Pergerakan harga pada sesi Asia hari ini perlahan dengan harga berlegar di sekitar paras 1.089 dan menguji paras terendah tersebut dan berkemungkinan cuba untuk meneruskan penurunan ke paras terendah terbaru.

Pelabur akan turut memantau data PMI perkilangan pada zon Eropah hari ini untuk menilai kekuatan matawang dolar Euro dalam pasaran semasa berdasarkan bacaan angka yang diterbitkan.

Jika penurunan harga terus berlaku, harga berpotensi mencecah sehingga ke paras sekitar 1.0830 iaitu paras terendah sejak dagangan April 2017.

Paras SBR (support become resistance) 1.0970 bakal menjadi paras yang akan diuji harga untuk menentukan arah pergerakan harga sama ada menuju lebih rendah atau kembali membuat kenaikan semula.

Lihat paras-paras support dan resistance yang ditandakan pada gambar di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat