EUR/USD Kembali Melonjak Setelah Gagal Tembusi Support 1.11800

509

Pasangan matawang EUR/USD mencatatkan kenaikan pada dagangan sesi New York semalam berikutan nilai matawang dolar Amerika Syarikat terus melemah terkesan oleh kebimbangan pada rundingan dagang AS-China.

EUR/USD melonjak dari paras zon support pada 1.11800 menyentuh paras support MagicS1 sebelum membuat kenaikan lebih tinggi dari paras Magic Pivot seterusnya melepasi ketiga-tiga paras resistance pada indicator Moshed Magic Line semalam.

Harga yang mencapai ketinggian pada sekitar 1.12500 semalam dilihat menguji paras resistance pada dagangan minggu lalu sebelum harga kembali menunjukkan penurunan semula.

Data-data ekonomi pada zon Eropah masih belum cukup meyakinkan untuk menyumbang pada pengukuhan dagangan Euro sebaliknya kenaikan harga pada EUR/USD dilihat lebih didorong oleh kelemahan pada matawang USD dalam pasaran.

Dagangan pada sesi Asia hari ini dimulakan di paras Magic Pivot 1.1212 sebelum harga kembali menunjukkan kenaikan ekoran ketegangan pada rundingan dagang AS-China yang bersambung pada hari ini terus dirasai oleh pelabur.

Rundingan dijangka akan terus dilanjutkan jika Amerika Syarikat berkeras untuk menaikkan kadar tarif terhadap barangan import China. Pasaran turut menjangkakan senario tindakan balas oleh China susulan tindakan agresif Amerika itu.

Momentum kenaikan harga yang berjaya dikekalkan akan menyokong harga untuk terus menuju ke paras tumpuan pada 1.12700 mengatasi paras ketinggian harga yang dicapai semalam.

Lonjakan lebih tinggi harga berpotensi untuk mencapai paras ketinggian terbaru pada sekitar 1.1331 (MagicR3) yang turut menjadi zon resistance pada dagangan April dan juga Mac sebelum ini. Kenaikan ke paras tersebut mampu mencatatkan 120 pips pergerakan harga dari paras Magic Pivot hari ini.

Namun jika harga kembali membuat penurunan lebih rendah dari paras Magic Pivot hari ini, harga dilihat akan kembali menguji paras support pada 1.11800 yang gagal ditembusi pada dagangan semalam.

Penurunan yang diteruskan dijangka akan ke paras support sekitar 1.1133 (MagicS2) yang merupakan paras terendah yang diuji harga pada April lalu. 90 pips penurunan harga mampu dicatatkan jika harga berjaya mencecah ke paras tersebut.

Lihat gambar chart pasangan matawang EUR/USD di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan paras support dan resistance pada indicator Moshed Magic Line untuk membantu anda mengawal risiko dalam dagangan harian.

Paras support: 1.1173, 1.1133, 1.1094.

Paras resistance: 1.1252, 1.1291, 1.1331.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat