EUR/USD Mendatar Di $1.0700, Apa Kesan Isu Siling Hutang AS?

168

Menjadi tumpuan utama kini dalam pasaran adalah berkenaan isu siling hutang Amerika Syarikat (AS) yang dilihat akan menjadi pemacu pergerakan harga minggu ini.

Dilaporkan White House dan Republikan akhirnya berjaya mencapai persetujuan untuk menaikkan siling hutang dengan tidak menetapkan had maksimum hutang sehingga 2025.

Perjanjian tersebut tidak meliputi perbelanjaan sektor pertahanan negara dan menyediakan dana menyeluruh terhadap penjagaan kesihatan warga emas.

Kesan perkembangan terbaru ini terhadap pasaran kewangan berkemungkinan belum dapat diperhatikan secara jelas di awal minggu ini berikutan kebanyakan bank juga masih ditutup.

Reaksi lebih jelas pasaran dijangka dapat dilihat di sesi New York pada Selasa selain data-data ekonomi penting juga akan dinilai.

Di penghujung minggu, laporan data pekerjaan NFP AS akan menjadi tumpuan untuk memberi panduan penetapan dasar monetari oleh Federal Reserve (Fed).

Meneliti carta harga pasangan mata wang EUR/USD, pergerakan harga masih perlahan pada pembukaan dagangan awal minggu ini dan dijangka berterusan untuk beberapa sesi berikutan bank-bank yang ditutup pada Isnin.

Pada Jumaat lalu, harga dilihat sedikit meningkat ke paras 1.07600 sebelum harga ditekan turun semula berikutan US dolar kukuh disokong terbitan data indeks perbelanjaan peribadi pengguna AS yang meningkat.

Harga kembali hampiri paras sokongan 1.07000 namun masih belum menembusinya dan sedikit melantun untuk menutup dagangan sesi terakhir minggu tersebut.

Harga kekal bergerak perlahan di bawah paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta EUR/USD tersebut yang masih memberi isyarat bearish.

Jika penurunan harga diteruskan menembusi paras sokongan 1.07000, harga bakal catatkan paras terendah terbaru 11 minggu dengan sasaran untuk menuju 1.06000 pula.

Namun jika lonjakan kembali berlaku, harga yang melepasi halangan MA50 dilihat akan cuba menguji kembali rintangan 1.08000.

Setelah isyarat perubahan trend bullish yang lebih jelas, harga bakal meneruskan kenaikan menuju ke zon tumpuan sebelum ini iaitu 1.09000.

Lihat gambar carta harga pasangan EUR/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat