Euro Kekal Menguat, Konflik Geopolitik Terus Mempengaruhi Pasaran!

274

Matawang Euro mengukuh lebih tinggi berbanding US dolar pada hari Rabu dan dalam masa yang sama para pelabur bersiap sedia untuk perkembangan selanjutnya dalam krisis Ukraine selepas negara-negara Barat mengumumkan sekatan terhadap Rusia kerana mengarahkan tentera ke wilayah pemisah.

Tentera Ukraine berkata seorang askar telah terbunuh dan enam cedera dalam tembakan oleh pemisah pro-Rusia menggunakan artileri berat, di dua wilayah sejak 24 jam lepas.

Menurut penganalisis kanan pasaran di Ebury, tajuk utama berita mengenai apa yang berlaku di Ukraine kini merupakan pemacu nombor satu pasaran. Tambah beliau, namun berdasarkan pola pasaran matawang, pelabur cenderung berdagang matawang berisiko. Hal ini membawa indikasi bahawa kebanyakkan beranggapan bahawa senario terburuk dapat dielakkan.

Dengan mengandaikan tiada lagi peningkatan konfilk di Ukraine, Ebury yakin sentimen akan memihak kepada matawang berisiko kerana beberapa negara mula menarik balik sekatan pandemik Covid-19 dan ini akan meransang ekonomi global.

Matawang Euro telah memulakan lonjakan sejak petang tadi dengan terkini didagangkan kukuh 0.18% pada paras dagangan 1.1345. Antara yang mendorong pengukuhan matawang Euro ialah nada hawkish daripada ECB untuk meningkatkan kadar pertukarannya.

Tetapi beberapa penganalisis menjangkakan krisis Ukraine akan menjejaskan keputusan ECB pada mesyuarat dasarnya bulan hadapan. Peningkatan konflik selanjutnya “nampak semakin berkemungkinan dan boleh mendorong kepada perubahan dalam ECB pada mesyuarat 10 Mac.

Disisi lain, Ruble Rusia semakin menyusut membalikkan keuntungan yang dibuat pada hari sebelumnya apabila pelabur mengambil kira sekatan yang dikenakan oleh negara barat ke atas Rusia.

Indeks US dolar yang mengukur matawang US dolar berbanding enam matawang utama susut 0.12% kepada paras dagangan 95.892. Dolar New Zealand melonjak 0.9% selepas Reserve Bank of New Zealand menaikkan kadar faedah dan berkata pengetatan lebih mungkin diperlukan.

Matawang Yen susut 0.2% kepada 130.5 berbanding US dolar selepas mencecah paras tertinggi 3 minggu pada 129.34 pada hari Selasa.

Para pemain pasaran masih memberi tumpuan pada perkembangan konflik geopolitik dan keputasan para penggubal polisi.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat