Euro Masih Kecundang Di Tengah Amukan US Dolar!

118

Matawang Euro berada di landasan untuk penurunan terbesar sehari sejak September apabila inflasi Jerman berkurangan pada Disember, manakala US dolar mengukuh kepada paras tertinggi dua minggu dengan tumpuan beralih kepada minit Rizab Persekutuan dari mesyuarat Disember.

Mata wang Euro terakhir turun sekitar 1.3% berbanding dolar pada $1.0526, paras terendah sejak 12 Disember dan berada di landasan untuk kejatuhan harian terbesar sejak 23 September tahun lepas.

Data inflasi negeri Jerman menunjukkan penurunan harga yang membawa indikasi bahawa inflasi negara mungkin juga perlahan untuk bulan kedua yang sebahagiannya didorong oleh pembayaran sekali sahaja oleh kerajaan bagi bil tenaga isi rumah.

Menurut ketua strategi mata wang Scotiabank, Shaun Osborne, beliau berpandangan bahawa inflasi Jerman tidak mungkin menghalang ECB daripada melaksanakan dasar pengetatan yang agak agresif dalam beberapa bulan akan datang.

Perhatian pelabur minggu ini juga adalah pada minit mesyuarat Fed pada Disember yang dijadualkan untuk dikeluarkan pada hari Khamis dengan pelabur berhasrat untuk mendapat petunjuk mengenai kadar faedah.

Bank pusat A.S. menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas bulan lepas selepas memutuskan empat kenaikan 75 mata asas berturut-turut, tetapi memaklumkan ia mungkin perlu mengekalkan kadar faedah lebih tinggi lebih lama untuk menjinakkan inflasi.

Indeks US dolar yang mengukur mata wang US dolar berbanding enam matawang utama didagangkan kukuh 0.71% kepada paras dagangan 104.00.

Yen, yang mencecah paras tertinggi tujuh bulan semasa waktu dagangan Asia, kali terakhir didagangkan sedikit lebih lemah pada 130.83 setiap dolar.

Spekulasi bahawa Bank of Japan akan mula beralih daripada dasar ultra longgarnya tercetus pada bulan Disember lalu apabila bank pusat meluaskan julat had hasil pada bon kerajaan Jepun 10 tahun.
`
Ini didorong lagi oleh laporan Nikkei pada hari Sabtu bahawa BOJ sedang mempertimbangkan untuk menaikkan ramalan inflasinya pada bulan Januari.

Sterling terakhir didagangkan pada $1.1933, turun 1% pada hari itu, secara ringkas mencecah paras terendah sejak 30 November tahun lepas.

Sementara itu, aktiviti kilang China merosot untuk bulan ketiga berturut-turut pada bulan Disember dan pada kadar paling pantas dalam tempoh hampir tiga tahun apabila jangkitan Covid-19 memberi kesan pada pengeluaran selepas Beijing membalikkan langkah anti-virus secara mendadak.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat