Evergrande Terpalit Skandal, CEO & CFO Letak Jawatan

224

‘Seleweng duit anak syarikat untuk bantu selesai hutang syarikat induk?’

Firma pemaju hartanah, Evergrande Group China mengesahkan peletakan jawatan ahli lembaga eksekutif selepas terpalit dengan kontroversi penyelewengan pinjaman yang dicagar oleh unit tersenarai awamnya.

Difahamkan bahawa Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Xia Haijun dan Ketua Pegawai Kewangan (CFO), Pan Darong meletak jawatan selepas siasatan mendapati deposit bernilai $199 bilion milik Evergrande Property Service digunakan sebagai cagaran untuk jaminan gadaian dan disita bank.

Menurut sumber syarikat, pinjaman yang dicagarkan melalui jaminan tersebut melibatkan 3 set deposit yang ‘dipindahkan dan dialihkan melalui pihak ke-3 untuk digunakan dalam operasi am kumpulan’.

Tindakan penyelewengan jaminan yang dilakukan juga secara tidak langsung mengganggu sebahagian besar wang tunai yang dipegang unit tersebut.

Rentetan daripada peletakan jawatan eksekutif tersebut, Evergrande turut menjadualkan pembayaran semula jumlah jaminan kepada Evergrande Property Services.

Selain itu, Evergrande dilihat melantik Si Shawn yang sebelum ini merupakan pengarah dan pengerusi unit kereta elektrik (EV) kumpulan sebagai CEO baru sementara Timbalan Presiden Qian Cheng pula sebagai pengganti CFO.

Buat masa ini, firma dengan hutang terbanyak dunia itu terus berada dalam tekanan apabila ia perlu meyakinkan pelabur bahawa mereka memiliki aliran tunai yang baik bagi memastikan sistem kewangan ekonomi terbesar dunia tidak akan runtuh.

Sebagai peringatan bahawa ekoran penarafan ‘default’ yang diterima Evergrande, kerajaan China terpaksa campur tangan bagi memastikan sistem kewangan firma tidak memberi kesan kepada negara ‘tembok besar’ tersebut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat