Facebook Umumkan Matawang Crypto “Libra” – Ini 7 Fakta Yang Perlu Anda Tahu!

1,440

Pada hari ini (18/6/2019) Facebook telah mengumumkan matawang cryptonya yang diberi nama sebagai Libra. Dengan matawang digital ini, pengguna Facebook yang berjumlah jutaan pengguna dapat melakukan transaksi dengan menggunakan matawang crypto Libra dimana-mana sahaja di seluruh dunia. Berikut Team Intraday kongsikan 7 fakta yang perlu anda tahu, apa sebenarnya Matawang crypto Facebook ini ;-

1) Matawang crypto Libra yang berasaskan sistem blockchain ini dijangka akan diterbitkan pada pertengahan tahun 2020. Dengan adanya Libra, pengguna boleh menyimpan, mengirim dan membelanjakan wang digital (crypto) dengan mudah. Hanya memerlukan beberapa saat sahaja.

2) Matawang crypto ini telah mendapat sokongan daripada pelbagai syarikat gergasi dunia seperti Visa, PayPal, Mastercard, Kiva, Lyft, Uber, Women’s World Banking dan sebagainya . Bukan sekadar itu, matawang crypto ini tidak akan dikendalikan secara langsung dibawah Facebook, tetapi dibawah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) iaitu Rangkaian Libra. Sebanyak 28 syarikat termasuk syarikat gergasi yang telah disebutkan, syarikat-syarikat pelaburan, organisasi akademik dan NGO merupakan anggota Rangkaian Libra.

 

3) Tujuan penerbitan matawang crypto Libra ini disediakan adalah bagi memudahkan pengguna unutk menghantar dan menerima matawang crypto. Pengguna boleh membuat bayaran perkhidmatan, produk dan sebagainya tanpa ada caj kepada pengguna. Cuma Facebook sedang mempertimbangkan caj yang rendah terhadap pedagang/peniaga. Lebih menarik, aplikasi Messenger dan WhatsApp juga akan dilengkapkan dengan sokongan Libra.

4) Pengguna juga boleh menggunakan perkhidmatan matawang crypto ini dengan menggunakan dompet digital yang dinamakan Calibra. Facebook menjanjikan bahawa data pengguna antara Calibra dengan Facebook adalah selamat (dua badan yang terpisah). Dimana ia tidak digunakan untuk pengiklanan.

5) Dompet digital Calibra dapat dihubungkan dengan akaun bank dan kad kredit pengguna bagi memudahkan lagi transaksi dilakukan. Dompet digital ini memiliki sistem sekuriti yang selamat. Sepertimana yang dikatakan oileh pengerusi Rangkaian Libra, Kevi Weil – “Ini adalah wang rakyat; kami merasa tanggung jawab besar untuk menjaga tahap sekuritinya”.

6) Matawang crypto Libra ini tidak seperti Bitcoin yang bersifat volatile dan spekulatif tetapi ia akan disandarkan pada aset yang stabil bagi mengelakkan unsur-unsur tersebut. Ia dicipta untuk berfungsi seperti matawang traditional iaitu lebih stabil dan terjamin.

7) Sistem blockchain Libra adalah bersifat perisian sumber terbuka (open sources). Dengan ini, sesiapa sahaja boleh membangunkan aplikasi atau perkhidmatan yang menggunakan matawang crypto Libra. Maka pengguna boleh mengirim matawang crypto daripada dompet digital Libra iaitu Calibra kepada mana-mana sistem yang menerima matawang crypto Libra.

Pada ketika ini Facebook memiliki 2.7 billion pengguna sebulan yang menggunakan pelbagai aplikasi dibawah mereka. Jika ia berjaya dilancarkan pada tahun depan dengan lancar, ia bukan sahaja mampu menggugat syarikat urusan penghantaran wang seperti Western Union namun sehingga kepada menggugat bank-bank traditional.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat